2017./2018.m.g.

Dāvana mūzikas skolai

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

3. novembrī Babītes mūzikas skolā viesojās Stefans Šraibers (Stefan Schreiber) – mūzikas mīļotājs no Lībekas (Vācija), kurš Babītes mūzikas skolai šoruden uzdāvināja astoņus čellus.

Viņa saikne ar Latviju ir sākusies jau 2002. gadā, kad uz vienu gadu Šraiberu ģimenes bērnus auklēt bija devusies Babītes mūzikas skolas skolotājas Anitas Rozes meita Evelīna Roze-Budļevska. Jau tolaik viņš pamanīja Evelīnas lieliskās klavierspēles prasmes. Viņi abi sāka muzicēt kopā, spēlējot duetā klavieres un altu, kā arī vijoli. Pēc pāris gadiem Stefans Šraibers četras dienas ciemojās pie Evelīnas ģimenes Latvijā, kopā ar viņas tēvu devās uz Līgosvētkiem Zosēnos, vēlāk apmeklēja Babītes mūzikas skolu, tolaik vēl vecajās tās telpās. Viņš redzēja, ka skolas audzēkņi ir ļoti talantīgi.

Šraibera kungam mūzika ir hobijs kopš bērnības, mīlestību pret to viņš mantojis no tēva, kurš kara dēļ bija nonācis Sibīrijā, kur izdzīvojis, pateicoties savai prasmei spēlēt vijoli. Kad tēvs atgriezās Vācijā, viņš mācījis saviem un kaimiņbērniem spēlēt šo stīgu instrumentu. Kā Šraibera kungs atzīst, viņu mājās tolaik bija izveidojies liels orķestris. Viņa tēvs arī iegādājās daudz mūzikas instrumentu mājas muzicēšanai. Un, lai gan viņš nav mācījies mūzikas skolā un mūzikas instrumentu spēli ir mācījies no sava tēva, tas ļāvis viņam spēlēt orķestros, piemēram, Hamburgas jauniešu orķestrī. Šobrīd viņš spēlē kamermūziku, muzicē ar bērniem Ziemassvētkos, bet tas vairāk kā vaļasprieks.

Mūzikas instrumentu dāvāšana citiem ir tas, ko viņš dara jau ilgus gadus. Viņš tos dāvina bērniem, kas ļoti vēlas spēlēt, bet kuriem nav mūzikas instrumenta. Tā viņš nesen uzdāvināja klavieres kādai meitenei no bēgļu ģimenes, kas ieradusies no Irānas.

Stāsts par astoņiem čelliem, kurus Šraibera kungs uzdāvināja Babītes mūzikas skolai, aizsākās jau pirms 10 gadiem.Tolaik viņš uzzinājis par kāda čellista atraitni, kura pārdod aizgājušā vīra mūzikas instrumentu. Pagāja gandrīz desmit gadu, kamēr kādā koncertā viņš, tiekoties ar šo sievieti, tika uzrunāts, un viņa izteiktais cenas piedāvājums beidzot tika apstiprināts. Lai gan mūzikas instrumentus nopirka Stefans, to nosūtīšana Babītes mūzikas skolai notika ar labdarības fonda „Fonds Weiland Kulturstiftung Hennig Hamkens” starpniecību, kurā viņš ir viens no pārstāvjiem.

3. novembrī, viesojoties Babītes mūzikas skolā, Šraibera kungs pārliecinājās, ka te šiem instrumentiem ir īstā vieta. Kultūrizglītības centra un Babītes mūzikas skolas telpas, viņaprāt, ir ļoti skaistas, mūzikas skolā jūt dzīvīgumu. Stefans ir priecīgs, ka no tēva mantoto mīlestību pret mūziku var nodot arī citiem – ar mūzikas instrumentu palīdzību, tādējādi arī radot prieku sev un citiem. Viņaprāt, Latvija ir ļoti skaista zeme, cilvēki te ir ļoti jauki, un no Latvijas nāk daudz talantīgu un slavenu mūziķu.

Pateicībā par viņa ieguldījumu Babītes mūzikas skola veltīja viesim koncertu, kurā pirmo reizi varēja dzirdēt arī vienu no astoņiem uzdāvinātajiem čelliem. Koncertā piedalījās Babītes mūzikas skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas audzēkņi, mūsu skolas čella spēles klases absolvente Elīza Sestule, skolotājas Anita Roze, Elita Kolča un koncertmeistare Ļubova Markulāne. Ar lielu prieku Babītes mūzikas skolas direktore Inita Pūķe izteica pateicību viesim par viņa dāvanu mūzikas skolai. Viņa atzina, ka šādi var rīkoties tikai cilvēks, kuram ir ļoti īpašas attiecības ar mūziku. Babītes novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta lietu komitejas priekšsēdētāja Ilze Bērziņa, dāvinot viesim Babītes novada suvenīrmonētu, pateicās arī par Šraibera kunga uzdāvināto mācību stundu, kuras nosaukums ir „labdarība”.

Koncerta noslēgumā viesis no Lībekas ļāvās mūzikas valdzinājumam un piebiedrojās koncerta dalībniekiem, spēlējot vijoli Leonarda Koena skaņdarbā „Alleluja”.

Stefans Šraibers koncertā atzinās, ka, lai arī viņš neprot latviešu valodu, ir valoda, kas visus vieno, un tā ir mūzika, un, ka viņu ļoti priecēja viņam veltītais koncerts.

Vairāk fotogrāfiju: www.babite.lv/lv/davana-muzikas-skolai/

Informāciju sagatavoja:
Ilze Aizsila, Babītes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

©2024 LMIIA

Search