2017./2018.m.g.

Koncerts "Meistaram līdzās" Lielajā ģildē

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Šā gada 24. oktobra vakarā ar skaļām ovācijām Lielajā ģildē izskanēja koncerts Meistaram līdzās. Koncerts īstenoja brīnišķīgu ideju, kas balstīta uz labi zināmo patiesību, ka visātrākais ceļš uz sasniegumiem ir mācoties no pieredzējušiem un meistarīgiem profesionāļiem. Un tieši ar šādu ieceri un mērķi tapa koncerts Meistaram līdzās, kur kopā muzicēja meistari – mūziķi no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un mācekļi – Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas (JMR1MS) un Pāvula Jurjāna mūzikas skolas (PJMS) simfoniskie orķestri. Šīs brīnišķīgās idejas autore un koncerta mākslinieciskā vadītāja bija JMR1MS simfoniskā orķestra diriģente Laura Staša.

Sadarbība ar LNSO mūziķiem aizsākās jau iepriekšējā mācību gadā, kad audzēkņi devās uz Lielo ģildi vērot orķestra mēģinājumus un sarunās iepazīties ar meistariem. Pēc tam vairāki no LNSO orķestra mūziķiem piekrita sniegt meistarklases abu mūzikas skolu orķestru vasaras nometnē, kur tika likti pamati šim koncertam un uzsākta programmas iestudēšana.

Koncertā Meistaram līdzās piedalījās septiņi LNSO mūziķi: Georgs Sarkisjans (LNSO pirmā vijole), Arigo Štrāls (alts), Raivo Ozols (kontrabass), Jana Zeļenska (oboja), Mārcis Kūlis (klarnete), Jānis Semjonovs (fagots) un Jānis Porietis (trompete), kuri muzicēja koporķestrī līdzās abu mūzikas skolu audzēkņiem.

Koncerta programma bija daudzveidīga, krāšņa un vērienīga. Lielākā daļa no skaņdarbiem bija augsta līmeņa, labi zināmas klasiskās mūzikas pērles, tādējādi dodot iespēju topošajiem mūzikas profesionāļiem iepazīt šos klasikas šedevrus un izmēģināt sevi tajos. Koncertu aizsāka Sergeja Rahmaņinova 2. klavierkoncerta 1. daļa, kur virtuozi un izjusti solo partiju atskaņoja PJMS audzēknis Daniils Mickevičs (skolotāja Ludmila Kiseļenko). Tāpat spēcīgi, ar pārliecinošu raksturu izskanēja Volfganga Amadeja Mocarta uvertīra operai Dons Žuans. Savukārt impresionisma smalkumus un krāsas atklāja Morisa Ravela Pavana. Koncerta programmā izskanēja arī Nikolaja Rimska-Korsakova mūzika no svītas Šeherezāde, kur brīnišķīgus vijoles solo atskaņoja JMR1MS audzēkne Sofija Balabkina (skolotāja Dagmāra Ķezbere) un Georgs Sarkisjans.

Svaigu kontrastu koncerta programmā ienesa Jutas Bērziņas skaņdarbs Mirjamas dziesma vijolei, čellam un marimbai ar orķestri, kur solistes bija Taīse Ticiana Geitus-Eitvina un Arta Auziņa no JMR1MS (skolotājas Elizabete Goļikova un Ieva Krūkliņa), kā arī Emīlija Silabriede no PJMS (skolotājs Māris Vēriņš). Jo īpaši publiku atdzīvināja Jozefa Štrausa Kalēja polka, kur klausītāju uzmanību piesaistīja atraktīvais Emīlijas Silabriedes laktas solo.

Koncerts izskanēja ar melodisko, dvēselisko Raimonda Paula mūziku no kinofilmas Teātris, kur brīnišķīgu klavieru solo sniedza Kirills Rjabcevs no PJMS (skolotājs Viesturs Mežgailis).

Šis koncerts – savā ziņā eksperiments, vērtējams kā ļoti veiksmīgs projekts, kas sniedza klausītājiem patiesu muzikālu baudījumu un prieku. Turklāt jādomā, ka daļai topošo mūziķu koncerts Meistaram līdzās būs devis jaunu iedvesmu sasniegumiem un sastapšanās ar meistariem paliks īpašā atmiņā.

Informāciju sagatavoja:
Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas skolotāja Auriga Jermaka

©2024 LMIIA

Search