2018./2019.m.g.

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolai gada nogale aizritējusi ļoti aktīvi

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) audzēkņi oktobrī un novembrī aktīvi piedalījās olimpiādēs un konkursos, gūstot augstus rezultātus. Decembrī tika apkopoti visu olimpiāžu rezultāti un tie patīkami pārsteidza. Audzēkņi spēkiem mērojās gan liepājnieku konkurencē, gan starptautiskā mērogā.

Pilsētas tulkošanas konkursā krievu valodā vidusskolas klasēm LMMDV audzēknis Martins Levuškāns ieguva 3. vietu. Savukārt pilsētas angļu valodas olimpiāde 10.-12. klasēm, kas vienlaikus bija arī valsts olimpiādes 2. kārta, LMMDV audzēkne Beāte Aizkalna ieguva 2. pakāpi, savukārt Elizabete Rumaka atzinību. Tulkošanas konkursā angļu valodā trīs mūsu skolas audzēkņi ieguva 2. pakāpes diplomus - Pols Bernards Bernots, Anna Lūcija Čirkše un Sofija Bumbule, bet Elizabete Rumaka atzinību.

Pirmo reizi LMMDV audzēkņi piedalījās arī Kurzemes debašu turnīrā. Jaunieši debatēja par tēmu: “Valstij ir/nav jāuzrauga informatīvā telpa internetā?” Debašu komandu pārstāvēja Dārta Madara Cielava, Laura Kuncīte un Daiga Koroļonoka, savukārt nacionālajā debašu turnīrā Iecavā turpināja debatēt par šo pašu tēmu. Gatavošanās procesā mūsu komanda sadarbojās gan ar Liepājas Jauniešu mājas debašu komandu, gan Liepājas Raiņa 6. vidusskolas komandu.

Novembris noslēdzās ar audzēkņu dalību Starptautiskajā angļu valodas olimpiādē “Best in English 2018”, kas norisinājās tiešsaistē. Olimpiāde sniedza iespēju skolēniem sacensties un pārbaudīt savas zināšanas starptautiskā vidē, saņemt atzītu sertifikātu par noteiktām valodas prasmēm. Skolu pārstāvēja Elizabete Rumaka, Madara Līva Brigmane, Sofija Mālniece, Beāte Aizkalna, Sofija Bumbule, Marta Katerīna Stefaņenkova, Pols Bernards Bernots, Māra Helen Vēliņa, Daniels Vītols, Dārta Madara Cielava, Francis Ģirts Ziemelis un Līva Jēkabsone.

“Paldies skolēniem par izrādīto interesi, uzdrīkstēšanos, ieguldīto darbu, veltīto laiku gan darba dienās, gan brīvdienās. Paldies skolotājai Solvitai Matvejevai, Ilonai Markodei, Sabīnei Oskirko, Dacei Sūniņai, Ludmilai Seredinai par ieguldīto laiku un sniegtajām zināšanām darbā ar skolēniem. Paldies skolas komandai, kas palīdzēja ieceres īstenot, īpaša pateicība Ilzei Cēberei, Ritvaram Sproģim un Mārtiņam Neitālam,” uzsver LMMDV direktore Inga Auziņa.

Savukārt 11. decembrī koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā Civita Nova notika kārtējais “Jam Session”, kurā īpašais viesis bija vijoļspēles virtuozs no Kanāriju salām Pablo Rodriguezs (Pablo Rodriguez). Muzikālais pasākums “Jam Session” jau kļuvis par tradīciju Liepājas mūzikas dzīvē un ir neatņemama sastāvdaļa Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem, pasniedzējiem un citiem viesiem.

Pablo Rodriguez vijoļspēli sācis apgūt sešu gadu vecumā. Jau 12 gados īpaši sācis sevi attīstīt flamenko, latin un folk mūzikas stilos. Uzstājies koncertzālēs Amsterdamā, Tenerifē, Madridē, sadarbojies ar mūziķiem Irēnu Alvaresu (Irene Alvarez), Hose Manuelu Leonu (Jose Manuel Leon), Gordanu Nikoliču (Gordan Nikolič), Horhi Pardo (Jorhe Pardo) u.c."

Šobrīd Pablo ir mūziķis Nīderlandes Ziemeļu jūras stīgu kvartetā – jaunā inovatīvā projektā, kas sevī ietver tādus mūzikas stilus kā džezs un folk mūzika. Tāpat vijolnieks muzicē kopā ar kubiešu pianistu Humberto Riosu (Humberto Rios) – aizraujošs un fascinējošs duets, kuru izpildījumā apvienotas Kanāriju un Kubas folklora ar džeza mūziku.

Pēc “Jam Session” sekoja brīvo improvizāciju daļa, tāpēc ikviens bija laipni aicināts tajā piedalīties, ņemot līdzi savu mūzikas instrumentu. Uz improvizāciju daļu tika aicināts pievienoties ikviens, kam tuva džeza mūzika.

Muzikālo pasākumu “Jam Session” organizēja Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, to atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde un koncertzāle “Lielais dzintars”.

Savukārt no 10.decembra Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola koncertzāles “Lielais dzintars” telpās aicināja apskatīt Starptautisko Eiropas Liceju parlamenta (PLE) juveliermākslas izstādi.

Ceļojošā juveliermākslas izstāde bija apskatāma līdz 27. decembrim koncertzāles "Lielais dzintars" 2. stāvā. Izstāde bija atceļojusi no Portugāles un tālāk tā devās uz Franciju. Liepājā bija apskatāmi četru LMMDV audzēkņu pieci juveliermākslas darbi.

Izstādē LMMDV pārstāvēja Grētas Girvaites, Tomasa Džeremija Briča, Raivo Naiverta un Daniela Ernsona izgatavotās rotas. Juveliermākslas darbi tapuši metāla dizaina izglītības programmas vadītāja Andra Garokalna un pedagoga Edija Ābeles uzraudzībā.

LMMDV ceļojošo juveliermākslas izstādi Liepājā organizē jau desmito gadu. Izstādē piedalās 11 skolas no Eiropas: Itālijas, Beļģijas, Lielbritānijas Portugāles, Spānijas, Francijas, Grieķijas un Latvijas – LMMDV.

Skola no 2001. gada darbojas kā oficiāli uzņemta partnerskola Eiropas Liceju Parlamentā (Starptautiska organizācija, kurā iesaistītas juveliermākslas skolas no visas Eiropas). Šī organizācija katru gadu rīko ceļojošo juveliermākslas izstādi ar audzēkņu radītiem darbiem visās partnerskolās mācību gada laikā. Katru gadu PLE organizē juveliermākslas konkursu jauniešiem, konferenci, izstādi.

Piedaloties PLE juveliermākslas konkursos, liepājnieki ir guvuši ievērojamus rezultātus un godalgotas vietas: 1999. un 2001. gadā Kaspars Millers ieguva 1. vietu Itālijā, savukārt 2006. gadā Romāns Vilkovs 2. vietu Skotijā, 2008. gadā Ēriks Fabricius – 1. vietu Itālijā, 2009. gadā Vladislavs Zverevs 3. vietu Latvijā, 2010. gadā Jānis Bunka 2. vietu Beļģijā. 2017. gadā konkurss “Rotu dizains” notika Francijā, kur LMMDV audzēknis Raimonds Eņģelis ieguva 2. vietu.

Savukārt 12.decembrī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē organizēja Liepājas I Starptautisko pianistu konkursu “Piano frequency”. Konkursā piedalījās taustiņinstrumentu spēles-klavierspēles audzēkņi.

Konkursa mērķis bija veicināt bērnu un jauniešu profesionālo interesi par klaviermūzikas klasiskām vērtībām un mūsdienu klaviermūzikas inovācijām, tendencēm. Kopumā konkursā piedalījās 64 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Konkursa uzdevums bija motivēt klavierspēles audzēkņus attīstīt savu talantu un prasmes dažādos mūzikas stilos no baroka laikmeta līdz mūsdienām, pilnveidot audzēkņu radošo, tehnisko, māksliniecisko izaugsmi un skatuves pieredzi.

Svarīgi ir arī popularizēt klasiskās mūzikas vērtību un mūsdienu inovācijas klavierspēlē, veidot jaunus, starptautiskus kontaktus un sekmēt pieredzes apmaiņu starp Latvijas un ārvalstu mūzikas skolām, kā arī atklāt un atbalstīt jaunos klavierspēles talantus.

Konkurss notika četrās kategorijās – četrās vecuma grupās (7–20 gadus veci).

Spilgts pasākums norisinājās gada nogalē, jo Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem un pedagogiem bija iespēja doties uz Rīgas pili un tikties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Šāda izdevība radās, jo bērnu mākslas skolas audzēkņi piedalījās Valsts prezidenta Ziemassvētku kartītes zīmēšanas konkursā.

Konkursā piedalījās LMMDV struktūrvienības Liepājas Bērnu mākslas skolas audzēkne Sofija Lapiņa ar darbu “Mana Latvija”, Linda Valančauska ar darbu “Jūgenda smalkais sveiciens”, Dilāra Abarta ar darbu “LV simtgades Ziemassvētki!” un Marsela Zemžāne ar darbu “Ziemassvētku miers virs Latvijas”.

Ziemassvētku kartītes zīmēšanas konkursam palīdzēja sagatavot skolotājas Agate Ķiģele-Ābele, Ieva Leismane, Kristīne Kupše un Dzintra Budovska.

“Diena bija iedvesmojoša un svētku sajūtu pilna. Pirms ciemošanās pie prezidenta apmeklējām svētku rotās saposto Doma laukumu. Iedvesmojoša bija arsenāla izstādes “Portrets Latvijā. 20. gadsimts. Sejas izteiksmes” apmeklējums, kam sekoja saviļņojošā tikšanās ar Valsts prezidentu, svinīgā uzruna un fotografēšanās. Prezidents vairākkārtēji pateicās Latvijas mākslas skolām par iesūtītajiem radošiem darbiņiem,” stāsta Struktūrvienības vadītāja vietniece mākslas profesionālās ievirzes izglītības programmām Ieva Leismane.

Pēc katra skolas audzēkņa apsveikšanas un kopīgās fotografēšanās ar Valsts prezidentu, tika organizēta ekskursija pa Rīgas pils zālēm.

Valsts prezidenta kanceleja šo konkursu rīkoja, lai sniegtu iespēju mākslas skolu audzēkņiem radoši izpausties, radot zīmējumu, kas tiks izmantots Valsts prezidenta 2018. gada Ziemassvētku kartītes dizainā, kā arī, lai veicinātu mākslas skolu audzēkņu interesi par Valsts prezidentu, viņa darbu un radītu paliekošas Latvijas vērtības un jaunrades darbus par godu Latvijas valsts simtgadei.

www.lmmdv.edu.lv

Informāciju sagatavoja:
PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas direktore Inga Auziņa

©2024 LMIIA

Search