2018./2019.m.g.

Kad ciemos komponiste….

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Ilzes Arnes autorkoncerti viņas jubilejas gadā notiek visā Latvijā. Septītā decembra vakarā tāds izskanēja arī Augusta Dombrovska mūzikas skolas lielajā zālē. Koncertā īpaši sirsnīgu gaisotni radīja pašas komponistes klātbūtne, kura bija parūpējusies ne tikai par mūziku, bet arī par dāvanām! Katram koncerta dalībniekam komponiste pateicās, dāvinot kādu no saviem mūzikas krājumiem.

Autores daiļrade aptver ļoti plašu žanrisko spektru, tomēr kā pamatžanri izvirzās kamermūzika un skaņdarbi korim. Pati autore sacījusi kādā intervijā: …..man dzīvē un mākslā patīk kontrasti, tāpēc komponēju gan lielus, nopietnus garīgas mūzikas skaņdarbus, gan miniatūras korim, taču nekad neesmu rakstījusi pārsmalcinātu kamermūziku – gaudenu pūtienu vientuļai klarnetei... Dinamisms, ritmiskums, vienkāršība un lakonisms – tas ir mans kredo. Neesmu baidījusies arī no melodiskuma – mūzikas dvēseles.

ADMS veidotajā koncertā piedalījās 1.-2. klašu koris, solisti, ansambļi, koris „Strautiņš” un, protams, pati autore, kura koncerta gaitā vairākkārt arī pati labprāt sēdās pie klavierēm. Kā varējām vērot koncertā, I. Arne īpašu uzmanību velta arī skaņdarbu nosaukumiem, kas ieintriģē gan lielos, gan mazos mūzikas klausītājus un atskaņotājus. Vai tā būtu etīde, miniatūra, kāda mūzikas noskaņu glezna, vai pat džezā radīta skaņu lappuse, vienmēr komponiste skaņdarbam dod nosaukumu. Domāju, ka tas palīdz katram no mums arī tuvāk iepazīt pašu autori, komponistes domu un tēlu pasauli. Mēs koncertā klausījāmies, kas notiek „Spoku stundā”, mēģinājām atcerēties „Aizmirsto valsi”, tika uzburts „Saullēkts” un „ Šovakar” kā skaista „Elēģija” bija dzirdami „Eņģeļi”. Aizrautīgi izskanēja „Tarantella”, teatrāli, pat ar humora devu skanēja „Vecā leijerkaste”. Varējām arī ieklausīties un iztēloties kā „Danco dzērve”. Džezā, ritmiska savaiguma pilni skanēja „Regtaims”.

Klausoties skaņdarbus „Terca” un „Septīma” varējām atcerēties arī par mūzikas teorijas elementiem un jādomā, ka mācoties spēlēt šos skaņdarbus, intervālus iegaumēt ir daudz vieglāk. Kā atceras komponiste, nupat minēto skaņdarbu pirmatskaņojums notika pirms vairākiem gadiem tieši ADMS. Sadarbība ar I.Arni mūsu skolai ir bijusi arī Augusta Dombrovska starptaustiskā stīgu instrumentu konkursa kontekstā. Speciāli šim konkursam autore radījusi virkni skaņdarbu altam un vijolei.

Koncerta izskaņā pie klavierēm vēlreiz sēdās I.Arne un kopīgā priekšnesumā ar kori „Strautiņš” izskanēja vairākas dziesmas korim. Gluži kā dziesmas nosaukumā „Varbūt kaut kur..” arī mēs noteikti vēl tiksimies ar komponisti un viņas radīto mūziku!

Par koncertu jāsaka paldies visiem skolas audzēkņiem, kas piedalījās, tā rīkotājiem un gatavotājiem: skolas direktoram Imantam Kalniņam, kora klases skolotājām Laimdotai Ivulei, Andželai Hilo-Lukševicai, Laimai Ivulei, kura bija arī koncerta programmas vadītāja, klavieru skolotājām Ievai Sārei, Sandrai Briedei, Tamārai Račikai (arī koncertmeistarei), Olgai Pitikai, vijoles un alta skolotājai Andrai Visendorfai, un akordeona skolotājai Viktorijai Kirilovai.

Informāciju sagatavoja:
Augusta Dombrovska mūzikas skolas teorijas skolotāja Inese Pakārkle

©2024 LMIIA

Search