2018./2019.m.g.

Latviešu pianista sasniegums Itālijā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Itālija ir zeme, kur smēlās iedvesmu izcilākie pasaules mākslinieki, dzejnieki un mūziķi, šajā valstī apvienojās mūžīgās tradīcijas un modernitāte, vēsture un kultūra. Itāliju uzskata par mūzikas mākslas šūpuli, tāpēc šajā valstī tiek rīkoti daudzi pasaules mēroga festivāli un konkursi. Tā jau desmito reizi vienā no Itālijas senākajām pilsētām – Lenjago – notika Starptautiskais mūziķu konkurss “X Internazionale Giovani Musicisti Premio "Antonio Salieri”. 2019. gada 10. – 14. aprīlī šajā mazajā pilsētā sabrauca dažāda vecuma mūziķi no visas pasaules: Šveices, Austrijas, Vācijas, Itālijas, ASV, Slovēnijas, Horvātijas, Krievijas, Serbijas, Polijas, Ķīnas, Taivānas u.c. Kopumā konkursā piedalījās 223 dalībnieku.

Pianistu konkurss tika rīkots senajā, gotiskajā stilā būvētajā savrupmājā, piepildītajā ar Itālijas slaveno mūziķu Mocarta un Saljēri enerģētiku, kas piedeva īpašu noskaņu. Augstās velves nodrošināja ideālu akustiku, un skaņa ieguva īpašu spēku. Cienīgo starptautisko žūriju, kuras locekļi ir koncertējoši pianisti, vadīja Itālijas profesors Emanuele Beschi.

Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas 3. kursa klavieru nodaļas studentam Ričardam Marčenokam bija gods pārstāvēt Latviju šajā prestižajā muzikālajā konkursā. Ričardu konkursam gatavoja skolotāja Gunta Boža – pedagoģe ar lielu pieredzi, ar augstu profesionālo kompetenci un kvalifikāciju. Nopietnās, kopīgās radošās darbības rezultātā bija sagatavota sarežģīta, apjomīga, ar dažādu stilu un raksturu programma, kurā tika iekļauti J.S.Baha, J.Ivanova, S.Rahmaņinova un A.Skrjabina skaņdarbi. Pēc žūrijas domām, īpaši interesants bija izcilā latviešu komponista Jāņa Ivanova skaņdarbs. Tas ir skaņdarbs, kurš tika iesniegts rokraksta veidā, un kurš praktiski nav zināms plašai muzikālai publikai. Šim skaņdarba izpildījumam piemita toņu bagātība, dažādība, krāsas un lokanība. S.Rahmaņinova un A.Skrjabina koncertetīžu spilgtais un emocionālais izpildījums arī atstāja labu iespaidu. Sīvā konkurencē Ričards ieguvis godpilno 2. vietu ar sudrabu medaļu!

Ar profesionālu sniegumu sevi parādīja Šveices, Itālijas un Ķīnas pianisti.

Visa konkursa garumā muzikāli radošā atmosfēra sniedza neaizmirstamus mirkļus, gūstot gan muzikālu baudījumu, gan profesionālas atziņas. Jebkura konkursa mērķis ir bagātināt atskaņotājmākslas tradīcijas, veicinot popularizēšanu akadēmiskās klaviermūzikas žanros, sekmēt akadēmiskās klavierspēles prasmju attīstību pianistiem, dažādot repertuāru ar aizmirstiem un mazpazīstamiem skaņdarbiem, aktualizēt un papildināt pianistu koncertpieredzi un iedvesmot gatavoties nākamajiem konkursiem.

Informāciju sagatavoja:
Dr.paed., klavierspēles pedagogs Marina Marčenoka

©2024 LMIIA

Search