2017./2018.m.g.

Sadarbība turpinās

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Ar V. Mikalauska Panevēžas Mākslu ģimnāziju un Valmieras Mūzikas skolu saista sadarbība un draudzība jau 12 gadu garumā - no 2005.gada, kad X Starptautiskā jauno pianistu konkursa Valmierā žūrijā strādāja skolotāja Asta Kapučinskienė. Mākslu ģimnāzijas audzēkņi bijuši X, XII, XIII, XVI un XXI Valmieras jauno pianistu konkursa dalībnieki, savukārt Valmieras Mūzikas skolas audzēkņi piedalījušies V.Mikalauska Panevēžas Mākslu ģimnāzijas organizētajā starptautiskajā jauno mūziķu (solistu un ansambļu) festivālā-konkursā AMBER NOTE, skolas koris piedalījies Sv.Cecīlijai veltītajā festivālā - konkursā Panevēžā. Valmierā viesojusies arī ģimnāzijas direktore Emilija Kriščiūnaitė.

10. novembrī kopā ar Valmieras Mūzikas skolas skolotājas Ritmas Pētersones-Cepītes audzēknēm Elīzu Veinbergu, Evu Viļumsoni, Anniju Tauriņu, Saniju Lindu Cini un meiteņu vecākiem devāmies uz Panevēžu, kur V. Mikalauska Panevēžas Mākslu ģimnāzijā notika koncerts un Ritmas Pētersones-Cepītes meistarklase Skaņdarbu satura atklāsme klasicisma laikmeta, 21.gadsimta un latviešu komponistu skaņdarbos.

V. Mikalauska Panevēžas Mākslu ģimnāzijā mūs sirsnīgi sagaidīja direktore Emilija Kriščiūnaitė, skolotājas Jolanta Sriubiškytė un Asta Kapučinskienė.

Koncertā, kas notika ģimnāzijas zālē, kopā ar valmierietēm muzicēja arī ģimnāzijas audzēkņi, kurus koncertam sagatavojušas skolotājas Asta Kapučinskienė, Loreta Mažulytė, Jolanta Sriubiškytė un Angelė Trotienė. Valmierietes lietuviešu publikai atskaņoja L.van Bēthovena, K.Černi, J.Turina, T.Steinera, R.Pajusāras, A.Tomsona, latviešu tautasdziesmu apdari A.Vītoliņa apdarē, kā arī S.A. Universa un K.Pētersona skaņdarbus, savukārt lietuviešu izpildījumā skanēja F.Lista, S.Rahmaņinova, M.Moškovska, A.Jegelevičius, V.Mikalauska, I.Batarginas opusi. Visi bērni muzicēja ar prieku un baudīja gandarījumu, ka jaunais koncertflīģelis GROTRIAN-STEINWEG viņu atskaņojumā skan ļoti labi.

Pēc maza atpūtas brīža un cienasta, ko bija sarūpējuši lietuviešu draugi, kamerzālē notika skolotājas Ritmas meistarklase, kura norisinājās brīvā atmosfērā un pozitīvā gaisotnē. Meistarklasē piedalījās ne tikai valmierietes Elīza, Eva, Annija un Sanija Linda, bet meistarklases darbībā ar prieku iesaistījās arī jaunie lietuviešu mūziķi. Meistarklases sākumā kā sveicienu lietuviešu draugiem visi kopā nodziedājām lietuviešu tautasdziesmu O aš eisiu darželin. Pēc sirsnīgās apsveikuma dziesmas, kuru valmierieši bija iemācījušies lietuviešu valodā, skolotāja Ritma iepazīstināja, kā norit ikdienas darbs pie vingrinājumiem un gammām. Sākumā muzicēja visas četras meitenes kopā, arī mazā pirmklasniece Elīza, kura gammu spēli sākusi apgūt pavisam nesen. Sanija Linda, kura šogad absolvēs Valmieras Mūzikas skolu, pastāstīja un parādīja savus gammu spēles apguves paņēmienus. Skolotāja uzsvēra, ka bērniem ļoti patīk kopā muzicēt, tādēļ jaunie pianisti jau no 1.klases tiek iesaistīti arī ansambļa spēlē, mazā Elīza latviešu tautas deju Plaukstiņdancītis spēlēja kopā ar Saniju Lindu, bet Eva un Annija, kā arī meistarklases klausītāji, ar plaukstām atskaņoja ritmisko pavadījumu. Meistarklases turpinājumā Sanija Linda un Eva demonstrēja, kā, izmantojot dažādus skaņveides paņēmienus un sonoristiskos efektus, Kristapa Pētersona skaņdarbos panāk spilgtu atskaņojumu, savukārt Annija atskaņoja fragmentu no Romualda Kalsona latviešu tautasdziesmas apdares, skanējuma krāsainību papildinot ar glissando spēli. Liels prieks bija vērot, ar kādu aizrautību latviešu un lietuviešu bērni savos zīmējumos atklāja Annijas atskaņotā skaņdarba saturu, kā arī piedalījās Teātra darbnīcā, kurā ar sajūsmu darbojās kā aktieri - meistarklases klausītājiem rādīja improvizētu leļļu teātri.

Noslēgumā V.Mikalauska Panevēžas Mākslu ģimnāzijas klavieru nodaļas vadītāja Ludmila Golubeva pateicās skolotājai Ritmai un viņas audzēkņiem par interesanto meistarklasi, atzina, ka ieguvusi jaunas idejas arī savam darbam un novēlēja visiem veiksmi turpmākajā darbā. Skolotāja Ritma saņēma Panevēžas rajona Izglītības centra apliecinājumu.

Pēc koncerta un meistarklases iepazināmies ar gleznaino pilsētu, devāmies uz 2000.gadā dibināto unikālo mākslas stikla studiju Glass Remis, kurā augsti kvalificētu meistaru rokās verdošs stikla burbulis pārvēršas par fantastisku mākslas darbu. Pa otrā stāva izstāžu zāles logiem vērojām mākslas tapšanas procesu. Studijā ražotie dažāda izmēra un formu stikla dizaina priekšmeti kā suvenīri tiek eksportēti uz 22 valstīm, arī mēs iegādājāmies skaistos stikla izstrādājumus. Apmeklējām arī 1990. gadā dibināto Panevēžas mākslas galeriju, kuras izstāžu zālēs apskatījām Lietuvas un ārvalstu mākslinieku darbus, kā arī keramikas darbu kolekciju.

Iespaidiem bagātās dienas izskaņā siltā un sirsnīgā atmosfērā pārrunājām aktuālākos profesionālos jautājumus, dalījāmies savstarpējā pieredzē un iespaidos. Neformālās sarunās kavējāmies atmiņās par iepriekšējām tikšanās reizēm, atcerējāmies jautrus brīžus no kopā pavadītā laika. Atzinām, ka bērniem dalība šādos starptautiskos projektos ir ļoti vērtīga, viņi ne tikai iepazīst citu tautu kultūru, bet arī pilnveido savas prasmes un paaugstina māksliniecisko līmeni.

Sirsnīgās uzņemšanas un veiksmīgās dienas norises iespaidoti, pacilātā noskaņojumā devāmies uz mājām.

Paldies Elīzas, Evas, Annijas un Sanijas Lindas ģimenēm par klātbūtni un atsaucību, meitenēm un skolotājai par ieguldīto papildus darbu koncerta un meistarklases sagatavošanā.

Novēlu tikpat apņēmīgi turpināt lieliski iesākto un vienmēr tiekties uz vēl labākiem rezultātiem!

Informāciju sagatavoja:
Aivars Cepītis

©2024 LMIIA

Search