2018./2019.m.g.

Gads iesākas skanīgi

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Ar neparastiem, daudzveidīgiem koncertiem ir iesācies otrais mācību pusgads E.Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolā. 7.janvārī koncertu sniedza pianiste Katrīna Kroja (Vācija), mūsu izcilā Maestro Jāņa Dūmiņa mazmeita. Viņas vārds kuldīdzniekiem nav svešs, jo pagājušajā gadā notika pianistes pirmais koncerts Kuldīgā “Ceļojums mūzikā cauri gadsimtiem“. Arī šā gada koncerts bija kā aizraujošs ceļojums mūzikā ar nelielām pieturām, kurās K.Kroja interesanti un saistoši pastāstīja par katra skaņdarba vēsturi, tēlu, tādējādi radot lielu uzmanību un interesi klausītājos. Izskanēja 17. – 20. gs. komponistu skaņdarbi, daudzveidīgi stilā, saturā un noskaņā.

Kā nākošais 12.janvārī izskanēja tradicionālais Vīgnera dienu absolventu koncerts. Koncertā uzstājās tagadējie Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņi: Agnese Zeltiņa (I kurss, pedagogs A. Puziņš, Kuldīgas MS – Velta Jūrmale), Anastasija Gailīte (II kurss, ped. A. Lodziņa, Kuldīgas MS – Heda Auziņa), Jānis Siliņš (II kurss, ped. T.Poišs, Kuldīgas MS – Larisa Gailīte), Helēna Navicka (III kurss, ped. A.Puziņš, Kuldīgas MS – Inguna Svara), Rebeka Jāvalde (II kurss, ped. E.Vēbere, Kuldīgas MS - Līga Aleksandra Jāvalde) un Valts Lasmanis (II kurss, ped. T.Poišs). Divas absolventes vēl turpina mācības mūsu skolā: Elizabete Blūma ir absolvējusi ped. I.Svaras vijoles klasi un tagad apgūst kontrabasa spēli (ped. Kristaps Freidenfelds), bet Ilva Ešenvalde turpina apgūt saksofona spēli pie ped. L.A.Jāvaldes. Savukārt Anda Baloši (Zālīte) tagad dzīvo un strādā Grieķijā, mūsu skolā viņa absolvējusi ped. I.Svaras vijoles klasi. Absolventu sniegumu bagātināja koncertmeistari Marta Ozoliņa, Stella Pavloviča un Zigurds Turss.

Koncerts izdevās interesants un neparasts, jo daļa absolventu ir izvēlējušies ceļu mūzikā turpināt citās specialitātēs. Piemēram, vijolniece H.Navicka tagad apgūst alta spēli, arī vijolniece A.Zeltiņa turpinās mācīties altu, pianists J.Siliņš mācās džeza bas- ģitāru, bet saksofoniste R.Jāvalde - džeza vokālu. Džeza vokālu ir apguvusi arī A.Baloši. Un vijolniece E.Blūma tagad mācās kontrabasu. Ir patiess prieks, ka mūsu skolas audzēkņi veiksmīgi izmanto daudzveidīgās mūzikas izglītības iespējas, turpina mūzikas ceļu un neaizmirst pirmo mūzikas skolu. Jautāti par turpmākajiem mērķiem tika pieminēta gatavošanās konkursiem, festivāliem, mācību ieskaitēm. Lai veicas!

Kā vienmēr pēc koncerta bija sarunas pie kafijas tases. Uz jautājumu, ko absolventi vēlētu tagadējiem mūzikas skolas audzēkņiem, atbildes bija: daudz mācīties, spēlēt izteiksmīgi, mācēt sevi pārvarēt, nebaidīties kļūdīties. Absolvente Līvija Beierbaha (ped. I.Svara), kura bija klausītāju rindās atzina, ka vijoles spēles mācības viņai palīdzējušas labāk apgūt ķīniešu valodu. A.Baloši džeza vokālu mācījusies arī Nīderlandē un ir pārliecināta, ka Latvijā ir ļoti laba muzikālās izglītības sistēma.

16. janvārī izskanēja Ventspils reģiona mūzikas skolu 8. klases pianistu koncerts “Mans mīļākais skaņdarbs mūzikas skolu beidzot”. Koncertā piedalījās 17 jaunie pianisti no Ventspils, Talsu, Valdemārpils, Rojas un Kuldīgas mūzikas skolām.

Bet 4. februārī skolu pieskandināja LMA docentes Airas Rūrānes vokālās klases studentu skanīgās balsis. A. Rūrāne ir arī mūsu skolas direktores Marutas Rozītes kora klases absolvente. Šis jau ir otrais viņas studentu koncerts Kuldīgā, pirmais izskanēja pagājušajā gadā. Varbūt veidojas jauna tradīcija?

Gaidām nākamos koncertus!

Informāciju sagatavoja:
Vaira Leite, Ernesta Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolas skolotāja

©2024 LMIIA

Search