2018./2019.m.g.

Aprīļa un maija aktualitātes Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Aprīļa izskaņa un maija sākums Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (AKCMV) ir bijis notikumiem bagāts laiks.

17.aprīlī norisinājās Akordeonistu solistu konkurss “Cēsis 2019”, kurā piedalījās jaunie akordeonisti no Vidzemes reģiona mūzikas un mākslas skolām, kurš norisinājās Koncertzāles “Cēsis” Ērģeļzālē. Šāda konkurss norisinājās jau 8. reizi pēc kārtas, un tie ir svētki ne tikai jaunajiem mūziķiem, bet arī viņu skolotājiem. Konkursantus vērtēja profesionāla žūrija: Kaspars Gulbis – akordeonists, Natālija Meļņikoviča – Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas un Limbažu mūzikas skolas akordeona spēles pedagoģe un Artūrs Noviks – akordeonists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektors. Plkst. 17.00 uz koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē tika sveikti konkursa laureāti un viņu skolotāji. Muzikālu sveicienu sniedza Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi. Kā īpašie viesi ar savu programmu “Tango” klausītājus priecēja akordeonists Artūrs Noviks un LNSO Stīgu kvintets. Koncertu noslēdza Vidzemes Mūzikas un mākslu skolu akordeonistu orķestris, kuru šogad diriģēja Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēknes Alise Siliņa un Monta Legzdiņa un skolotāja Vineta Golubkova.

24. un 25. aprīlī skolā viesojās pianiste, zinātniece un vairāku ASV un Kanādas universitāšu mācībspēks Sonia Lee. 24. aprīlī māksliniece atklāja Metodisko dienu izglītības programmas “Taustiņinstrumentu spēle – klavierspēle” Vidzemes reģiona vecāko klašu audzēkņiem un pedagogiem, izpildot M.Uhlenkotta komponētās sonātes 2 daļas. Savukārt 25.aprīlī pedagoģe vadīja meistarklasi skolas klavierspēles audzēkņiem.

25.aprīlī norisinājās koncertlekcija, kas tika veltīta Valtera Kaminska 90 gadu jubilejai. Komponists, kaut arī dzimis rīdzinieks, mūža lielāko daļu saistījis ar Cēsīm, strādājis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā (1958.-1962.) un bijis Cēsu rajona padomes deputāts (1994.-1997.) Laikabiedri par viņu saka: “Sava ceļa gājējs” (J.Polis), “Valteram bija sava pārliecība un principi gan mūzikā, gan politikā” (M.Vīķelis), “Ideju bagāta personība, vienmēr iekšēji skanošs, mērķtiecīgi prasīgs, nelokāms, tiešs, ar humora dzirksti apveltīts cilvēks” (V.Oša). Lai arī daiļrades sākumposmā tapuši daudzi simfoniski darbi, komponista stihija ir dziesma: kā solo, tā koriem; kā maziem, tā lieliem. Tāpēc šoreiz koncertā bez individuālajiem izpildītājiem piedalījās kori no mūzikas vidusskolas un koris “Ābele”. Koncertlekciju vadīja Benita Zvīgule. 28. maijā plkst. 17.00 Koncertzāles “Cēsis” Ērģeļu zālē laipni gaidīts ikviens interesents apmeklēt koncertlekciju cikla sezonas noslēgumu “Satikšanās džezā”, kuru tradicionāli veidos Populārās un džeza mūzikas nodaļas audzēkņi un pedagogi.

2. un 3. maijā iniciatīvas “Latvijas skolas soma ietvaros” skolas audzēkņi pedagogu Vigo Račevska un Jāņa Jansona vadībā devās divu dienu ekskursijā uz Latgali. Ekskursijas ietvaros audzēkņi un pedagogi apmeklēja Gunāra Igauņa Mūzikas instrumentu muzeju Gaigalavā, viesojās Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā un Latgales Vēstniecībā “Gors”. Tālāk ekskursantu ceļš veda uz Aglonu, kur viņus viesmīlīgi sagaidīja Maizes muzeja saimniece, un Aglonas Baziliku. Otrajā dienā grupa devās uz Daugavpili, kur gida pavadībā notika ekskursija pa pilsētu, apmeklējot Daugavpils ievērojamākās vietas, tālāk kultūras programmu papildināja Daugavpils Marka Rotko mākslas centra apmeklējums, kā arī viesošanās Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā. Ekskursijas noslēgumā grupa devās uz Likteņdārzu, lai valsts svētku priekšvakarā aplūkotu dabā veidotu simbolu nemitīgai tautas atjaunotnei un izaugsmei.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Eglīte, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas projektu vadītāja

©2024 LMIIA

Search