2017./2018.m.g.

Rudens notikumu kaleidoskops Bauskas Mūzikas skolā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

8.septembrī Bauskas Mākslas skolā viesojās Čehijas pilsētas Nāhodas bērnu un jauniešu koris “Canto”. Kā lasījām Bauskas novada mājas lapā bauska.lv, „Canto“ guvis ievērojamus panākumus dažādos konkursos - Starptautiskajā koru konkursā „Festa Musicale Olomouc“ iegūts zelta laureāta tituls, bet starptautiskā koru konkursā „Pardubice 2013“ - sudraba medaļa.

 ***

8.septembrī Bauskas Mākslas skolā viesojās Čehijas pilsētas Nāhodas bērnu un jauniešu koris “Canto”. Kā lasījām Bauskas novada mājas lapā bauska.lv, „Canto“ guvis ievērojamus panākumus dažādos konkursos - Starptautiskajā koru konkursā „Festa Musicale Olomouc“ iegūts zelta laureāta tituls, bet starptautiskā koru konkursā „Pardubice 2013“ - sudraba medaļa.

Nāhodas Mākslas skolas koncertkora nodaļas audzēkņi ar interesi izstaigāja skolas telpas un atzina, ka mūsu Mākslas skola ir daudz plašāka un daudzveidīgām izglītības iespējām bagātāka par Nāhodas Mākslas skolu. Tur lielāks uzsvars likts uz mūzikas nodaļu, īpaši kora dziedāšanu. No kuplā dziedātāju pulka - vairāk nekā 100, uz Bausku atbraukuši ap 30 vecākās grupas dziedātāju kopā ar diriģentu un koncertmeistari. Čehu viesus uzņēma Bauskas Mūzikas skolas pedagoģe Ieva Ūdre un Mākslas skolas mācību pārzinis Ainārs Pastors. Savu nelielo ekskursiju pa Mākslas skolu jaunieši noslēdza ar dzīvespriecīgu čehu tautasdziesmu. Bauskas un Nāhodas pedagogiem bija interesantas sarunas, tika dibināti lietišķi kontakti.

 

Atvērta Rundāles burtnīcas nākamā lappuse

4. oktobrī ieinteresēti klausītāji Rundāles pils Baltajā zālē bija klāt jaukas tradīcijas turpinājumam. Kamēr dabā aiz pils logiem trakoja īsteni rudenīgs vējš un lietus, kopīgā koncertā "Rudens noskaņas" satikās Pilsrundāles, Bauskas, Salgales un Jelgavas Mūzikas un mākslas skolu audzēkņi un pedagogi. Inese Lavrinoviča, Pilsrundāles MMS metodiķe, kā viesmīlīga krustmāte sirsnīgi pieteica jaunos māksliniekus. Pilsrundālieši muzicēja gan atsevišķi, gan kopā ar saviem pedagogiem. Ģitārspēles skolotājs Valdis Berezins kopā ar Darenu Rimševicu radīja rudenīgu noskaņu, meistarīgi improvizējot. Ar smalku, izjustu dziedājumu priecēja Roberts Griķītis no Pilsrundāles. Topošo mūziķu izpildījumā izskanēja visdažādāko stilu mūzika - džeza etīde, spāņu deja Fandango, mūzika no kinofilmām, klasiski skaņdarbi.

No Bauskas šajā koncertā uzstājās Aivas Avotiņas, Līgas Jaunliniņas, Ligitas Kārkliņas un Zanes Jurēvicas audzēkņi. Ieva Vaivare klausītājiem meistarīgi radīja pārdomu pilnas noskaņas A.Kalniņa skaņdarbā "Rudens". Romantiskas notis izskanēja flautu trio (Evelīna Āboliņa, Beatrise Ruža, Kristers Vinkšņa) priekšnesumā, izpildot R.Rodžera skaņdarbus no kinofilmas "Mūzikas skaņas". Jaunās pianistes Kate Kononova un Lelde Rādena pārcēla klausītājus tautas dziesmu pasaulē ("Caur sidraba birzi gāju" A.Kalniņa apdarē), bet vijolnieces Ance Ūdre un Līga Vaivare ar V.Salaka "Adagio" (koncertmeistare Evija Bonāte) noslēdza daudzveidīgo koncertu.

Par to, ka šādas Zemgales mūzikas skolu audzēkņu un pedagogu rudens tikšanās un kopīga koncertēšana turpināsies, liecināja arī aizrautīgās pedagogu diskusijas pēc koncerta. Tika spriests gan par dažādām pedagoģiskā darba niansēm, gan par nākamā gada koncerta tematiku un vadmotīvu. Tiekamies nākamgad, iespējams, kā rosināja Inese Lavrinoviča - baroka noskaņās!

Koncerta dalībnieki pateicas pilsrundāliešiem par viesmīlīgo uzņemšanu un iespēju muzicēt skaistajā Rundāles pilī!

 

Muzikālās pārvētības pārsteidz un sajūsmina

Mūzikas skolas audzēkņiem, pedagogiem un citiem interesentiem 5.oktobra pēcpusdienā Bauskas Kultūras centrā bija iespēja piedalīties koncertlekcijā ar ietilpīgu nosaukumu "Metamorfoze Nr.6". Trīs jaunas, talantīgas mūziķes - Zane Jurēvica (flauta), Liene Dobičina (flauta) un Zane Rubesa (klavieres) demonstrēja izcilu saspēli. Kameransamblis šādā sastāvā muzicē kopš 2015.gada, šobrīd mūziķes gatavojas F.Kūlava starptautiskajam flautistu konkursam, kas notiks Vācijā.

Zane Jurēvica pastāstīja, kā pie izpildītājām nonācis katrs skaņdarbs. Tās tiešām bija pārvērtības, jo klausītāji dzirdēja ļoti atšķirīgus skaņdarbus, kā arī vairāk iepazina flautas kā instrumenta iespējas. Tika demonstrēti dažādi laikmetīgās spēles paņēmieni - flatterzunge, frullato un citi. Arī klavieres tika spēlētas neikdienišķi, pianistei ne tikai skarot taustiņus, bet arī stīgas. Vijoles klases audzēkne Ance Ūdre pēc koncerta atzina, ka vislabāk patikusi A.Jaširo Sonāte divām flautām un klavierēm, bet pedagoģe Ieva Ūdre bija sajūsmā par A.Džakometi skaņdarbu "Āfrikas putni". Daudziem klausītājiem savukārt ļoti patika M.K.Redela Ugunsdeja, liekot gandrīz taustāmi sajust dzirksteļu un liesmu šaudīšanos. Stīgu instrumentu spēles metodiskās komisijas vadītāja Aiva Avotiņa uzteica jaunās mūziķes par rūpīgi atlasīto programmu, lielisko saspēli ansamblī.

Skolas direktore Anita Velmunska pateicās mūziķēm gan par klausītāju izglītošanu, gan muzikālo baudījumu. Vēlēsim meitenēm veiksmi šajā un nākamajos konkursos!

 

Sumina skolotājas Ingrīdu Kalniņu un Dzintru Vēveri

5. oktobrī Bauskas Rātsnamā notika pedagogiem senioriem veltīts pasākums. Līdzās daudzu vispārizglītojošo skolu pedagogiem tika sveiktas arī Bauskas Mūzikas skolas ilggadējās pedagoģes Ingrīda Kalniņa un Dzintra Vēvere. Par skolotāja pedagoģiskajiem panākumiem un sasniegumiem liecina ne tikai goda raksti un atzinības. Vislabākais sveiciens svētkos ir viņu audzēkņu meistarība un pateicība. Šādu muzikālu ziedu klēpi kopā ar pārējiem pasākuma dalībniekiem saņēma arī abas skolotājas. Ingrīdas Kalniņas talantīgās audzēknes Alises Niedres izpildījumā izskanēja t.dz. A.Altmaņa apdarē “Novij man, māmuliņa”, bet Dzintras Vēveres skolnieks Gatis Breijers savu skolotāju (un , protams, arī citus!) pārsteidza ar džeza manierē izpildītu R.Paula dziesmas “Baltā saule” klavierinterpretāciju. Mūzikas skolas kolektīvs pievienojas sveicējiem un sumina abas kolēģes arī viņu skaistajās dzīves gadskārtās!

Informāciju sagatavoja:
Bauskas Mūzikas skolas notikumus apkopoja bibliotekāre Inga Briede

©2024 LMIIA

Search