2018./2019.m.g.

Starptautiska tālākizglītība un darba vērošanas pieredze skolotājiem

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Pagājušais mācību gads Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā bijis intensīva darba gads, jo daudz tika strādāts pie ideju īstenošanas par skolas iesasitīšanos starptautiskos projektos. Mūsdienu globālajā sabiedrībā skolai arī jātiek līdzi internacionalizācijas procesiem, lai varētu objektīvi novērtēt arī savu darbu, stimulētu pedagogus, motivētu jauniešus. Tā tapa projekts “Nākotnes skola top šodien”, kuru iesniedzām vispārizglītojošo skolu sektorā.

Projekts ir skolas administrācijas un vispārziglītojošo pedagogu pieteikums, lai paaugstinātu izglītības kvalitāti, apgūtu labo praksi skolas fiziskās vides modernizācijā, sagatavoties nopietnākai starptautiskai projektu darbībai (jo īpaši – izglītojamo mobilitātēm un sadarbības projektiem). Projekta virsmērķis ir veidot mūsdienīgu un konkurētspējīgu mūzikas vidusskolu Latgales reģionā, kuras absolventi sekmīgi iekļausies darba tirgū jeb veiksmīgi turpinās izglītību augstskolās. Ar projekta palīdzību jāsekmē izglītību pametušo skaita samazināšanos, jāveicina apgūstamās izglītības pieprasījums un profesijas konkurētpēju starptautiskajā darba tirgū, jāpastiprina tās ilgstpējība arī mūsdienu apstākļos.

Projekts tika atbalstīts, ir plānots apmeklēt vairākus kursus. Skolas administrācija apmeklēs kursus Somijā par nākotnes skolas vadību, arhitektūru, moderno tehnoloģiju un fiziskās vides ietekmi uz mācību procesu. Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) kursu apmeklējuma mērķis apgūt gan dažādas inovatīvas darba metodes un rīkus, kas noderētu skolas starppriekšmetu sadarbībai un skolas muzeja izveidē. Angļu valodas kursos par moderno tehnoloģiju izmantošanu mācību stundās palīdzētu skolotājam strādāt ar dažādu līmeņu izglītojamajiem, lai uzlabotu sekmību un valodas lietojamību, kas nākotnē palīdzētu dalībai starptautiskos projektos un izglītības turpināšanai augtskolās (Latvijā un ārzemēs). Darba vērošanā izlemts doties uz līdzīgām skolām Itālijā un Turcijā, lai atklātu metodoloģiskos paņēmienus, mācību stundu vērošanu, vidusskolas un pamatskolas vispārizglītojošo priekšmetu un mūzikas profesionālo priekšmetu balansu, mūzikas un mākslas jomas apvienojumu vienā mācību iestādē, mācību programmu daudzveidību, individuālo darbu ar audzēkņiem. Darba vērošanā izvēlētas skolas, kas pārstāv 2 skolu modeļus: Itālijā ir milzīga skola, kas veidojusies laika gaitā, apvienojot visas mākslas un mūzikas izglītības nozares; skola Turcijā – maza, ar stingriem mācību kvalitātes kritērijiem.

Kursus un darba vērošanu apmeklējošo dalībnieku skaits ir pārdomāts, lai atbildīgo jomu speciālisti paši piedalītos aktivitātēs un inovācijas ieviestu skolā, kā arī viņiem tiktu nodrošināts atbalsts un pieejamība darba valodai. Projekta noslēgumā taptu video īsfilma par projektā gūto pieredzi un tās pielietojamību skolā.

Jāpiebilst, ka skola strādās arī Erasmus+ sadarbības projektu jomā; un ir tapis zināms, ka būs atbalstīts šāds projekts par jauniešu identitātes jautājumiem ar Somijas un Beļģijas skolām. Noslēgumā gribētos ieteikt skolām nebaidīties uzsākt projektu darbību, sadarboties ar kolēģiem, nebaidīties lūgt padomu, un viss izdosies!

“Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas Erasmus+ programmas īstenoto projektu “Nākotnes skola top šodien” 2018-1-LV01-KA101-046761 līdzfinansē Eiropas Savienība. Šī publikācija atspoguļo tikai tās autoru viedokli, un Eiropas Komisijas atbalsts šīs publikācijas tapšanai nav uzskatāms par tās satura apstiprinājumu, un Komisija nekādā veidā neuzņemas atbildību par šeit ietvertās informācijas tālāku izmantošanu”.

Informāciju sagatavoja:
Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas metodiķe Evelīna Balode

©2024 LMIIA

Search