2018./2019.m.g.

Mūzika un sarunas par jautrīti putniņu

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Skolēnu brīvlaikā Mūzikas skolas Universum Lielajā zālē Valmierā sirsnīgā gaisotnē izskanēja koncerts Mūzika un sarunas par Jautrīti Putniņu un pianistu ciltskoku Valmierā. Klausītājus priecēja pianiste Helēna Kundrāta, vijolniece Biruta Vaivode un saksofonists Vilnis Kundrāts, koncertu vadīja Aivars Cepītis. Ar sirsnīgiem aplausiem klausītāji sagaidīja Helēnu Kundrātu, kura koncertu atklāja ar Johana Sebastiana Baha-Ferručo Buzoni korāļa priekšspēli Celieties, Jūs sauc Tā balss. Spēcīgais skaņdarbs patiesi raisīja ilgas pēc tuvības ar Visaugstāko. Turpinājumā Aivars Cepītis pastāstīja par Pianistu ciltskoku Valmierā, kuru 1998.gada vasarā izveidojuši sadarbībā ar Jautrīti Putniņu.Tagad šo pētniecības darbu turpina Helēna Kundrāta un Ritma Pētersone-Cepīte. Pēc sarunām un atmiņām par Jautrīti Putniņu atkal skanēja mūzika - Georga Frīdriha Hendeļa Sonāti vijolei Lamažorā un nezināma spāņu autora skaņdarbu atskaņoja Latvijas Nacionālās Operas un Baleta orķestra vijolniece Biruta Vaivode un Helēna Kundrāta. Koncerta vadītājs par Helēnu un Birutu stāstīja: "Helēnu atceros jau no muzicēšanas pirmajos festivālos un Dārza koncertos, kuros viņa spēlēja, kā arī piedalījās Jautrītes veidotajos uzvedumos. Atceros, ka Helēna attēloja Mocarta suni Pimberlu kad festivāla laikā Volfgangam Amadejam Mocartam tika svinēta jubileja. Arī Biruta gadu no gada spēlējusi Valmierā gan kopā ar Jautrīti un Helēnu, gan stīgu kvarteta sastāvā, gan arī solo. Jāpiezīmē, ka Biruta ne tikai profesionāli spēlē vijoli, bet arī ļoti labi pārzina spāņu valodu un dejo spāņu dejas."

Koncerta turpinājumā skanēja saksofons. Vilnis Kundrāts un Helēna atskaņoja ģeniālā austriešu komponista Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbu Laudate Dominum. Vilni Kundrātu Latvijā un arī ārvalstīs pazīst galvenokārt kā džeza mūziķi, tādēļ arī šajā koncertā Vilnis atskaņoja Džīna Depola Džeza balādi saksofonam un klavierēm.

Klausītājiem, īpaši mazajiem, bija aizraujoši dzirdēt Helēnas atmiņas par to, kā viņa sākusi mācības klavierspēlē. Helēna stāstīja arī par skaistajām vasarām, kuras jaunā pianiste pavadīja Valmierā pie Jautrītes.

Iespaidiem bagāto koncertu noslēdza Helēna Kundrāta ar Sergeja Austra Universa variācijām par latviešu tautasdziesmas Es ar meitu dancot gāju tēmu. Šīs variācijas Sergejs Austris Universs komponējis deviņpadsmit gadu vecumā, kad vēl mācījies konservatorijā. Helēna pastāstīja, ka variācijas spēlējusi arī Jautrīte Putniņa, kā arī vairāki valmierieši - Madara Mazkalne un Sanija Linda Cine. Jāpiezīmē, ka Sergejs Austris Universs, tāpat kā Helēna Kundrāta, ir Jautrītes Putniņas audzēkņi.

Paldies uzticīgajiem valmieriešiem, kuri klausījās ar lielu uzmanību un visus koncerta dalībniekus sveica ar sirsnīgiem aplausiem, ar aplausiem tika sveikta arī koncerta jaunākā klausītāja, kurai ir tikai deviņi mēneši, bet kura uzmanīgi noklausījās visu koncertu.

Koncerta izskaņā pateicību par koncertu un laba vēlējumus turpmākajam darbam teica skolas direktors Andis Apsītis.

Apmeklētāji vēl pēc koncerta uzkavējās zālē, daloties iespaidos un pētot Valmieras pianistu ciltskoku. Vieglums, kvalitāte, ģimeniskums - tieši tā varētu raksturot izskanējušo koncertu, tāpēc sakām milzīgu paldies koncerta organizētājiem un mūziķiem par sagādāto baudījumu. Uz tikšanos nākamajos koncertos!

Informāciju sagatavoja:
Laima Kursiša, pamatskolas Universum skolotāja

©2024 LMIIA

Search