2019./2020.m.g.

“Prieks mājo mūzikā!”

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Lejaskurzemes jauno mūziķu vasaras nometne „Prieks mājo mūzikā” no 6. – 10. augustam notika Nīgrandes pagasta Kalnos, pulcējot 49 jaunos mūziķus no Priekules, Kalētu, Nīgrandes, Kuldīgas un Saldus mūzikas skolām, kā arī pa vienam dalībniekam no Vaiņodes, Jelgavas un Liepājas. Jau 5. reizi šo nometni organizēja Priekules Mūzikas un mākslas skola sadarbībā ar biedrību „Konsonanse”, saņemot finansiālu atbalstu Priekules novada pašvaldības projektu konkursā “Bērnu un jauniešu aktivitātes”.

Nometnes projekta īstenošanu nodrošināja Priekules mūzikas skolas direktore un orķestra koncertmeistare Inita Rubeze sadarbībā ar komponistu Ēriku Ešenvaldu un Lejaskurzemes kamerorķestra diriģentu Mārtiņu Bergu, kurš aranžēja Raimonda Paula skaņdarbus speciāli šim jauno mūziķu nometnes sastāvam. Mārtiņš Bergs ir strādājis ar dažādiem skolēnu orķestriem un uzskata, ka kolektīva māksliniecisko līmeni neietekmē tas, vai dalībnieki ir no vienas skolas vai vairākām. Šogad Lejaskurzemes kamerorķestrim bija labs sastāvs – vijolnieki, čells un bass no Kuldīgas, Saldus, Nīgrandes un Priekules, kā arī pūtēju grupā pat četras obojas! Nometnes noslēgumā, apkopojot anketas, bija redzams, ka tieši kopmēģinājumus bērni un jaunieši bija atzīmējuši kā otro interesantāko nometnes aktivitāti. Pirmajā vietā – Nepieradinātās modes šovs ar talantu demonstrējumiem.

Projekta galvenais uzdevums bija sagatavoties Ikara svētku Lielkoncertam „Kopā ar Maestro Raimondu Paulu”. Apgūstot repertuāru, mēģinājumi vispirms notika instrumentu grupās, kuras vadīja skolotāji no Priekules, Kalētiem un Nīgrandes - Indra Andersone, Sanita Zālīte, Zanda Rivāne (vijoļu grupas), Madara Jansone (alti, čells un kontrabass), Ivonna Rozentāle (saksofoni), Andra Zabe (flautas un klarnetes), Ēriks Bukants (obojas), Ivars Dejus (sitamie instrumenti) un Līga Kvāše (akordeoni). Dienu pirms Ikara svētkiem nometni apciemoja laikraksta „Saldus zeme” korespondente Ieva Vilmane un intervēja arī orķestra dalībniekus. Uz jautājumu: „Vai izjūtat prieku par muzicēšanu?” – visi stāstīja, ka nometnē mācās labprāt un ir aizrāvušies. Gan tāpēc, ka darbs rit draudzīgā kolektīvā, gan tāpēc, ka bauda daudzveidīgu un pārdomātu atpūtu.

Nometni „Prieks mājo mūzikā” jau trešo gadu pēc kārtas vadīja Maija Ignatova, un viņai palīdzēja vecākās nometnes dalībnieces Elizabete Blūma un Megija Elena Daukante. Liels atbalsts Maijai bija arī skolotāji – Indra, Ēriks, Līga, Madara, Inita un Sanita, kuri palīdzēja uzturēt kārtību nometnē, kā arī novadīt sporta un radošās aktivitātes. Lejaskurzemes kamerorķestris Kalnos apdzīvoja plašu teritoriju, sākot no viesnīcas „Lose” telpām un Kalnu kultūras nama, līdz pat Nīgrandes mūzikas skolai, kur notika grupu mēģinājumi un keramikas darbnīca mākslinieces Laimas Jaunskungas vadībā. Arī šī nodarbība bērnu un jauniešu skatījumā bija viens no interesantākajiem pasākumiem nometnē. Katrs dalībnieks sev izgatavoja kādu trauku vai lietu, kas vēl ar meistaru palīdzību tiks līdz galam apstrādāts un pēc tam nogādāts darba autoram. Priekules Mūzikas un mākslas skolas skolotāju Zentas Svaras un Daigas Tiļļas vadībā notika radošās darbnīcas, kurās tika izgatavotas maskas un spalvas (spārni) 16. Ikara svētku gājienam. Vēl nometnes dalībniekiem bija iespēja izstaigāt vietējo tūrisma piedāvājumu – 1,5 km garo Kalnu dabas taku gides Ligitas Ķienes vadībā, kā arī doties ekskursijā pa Kalnu kultūras namu.

Nometnes pēdējā dienā Kalnos viesojās Priekules Mūzikas un mākslas skolas koris skolotāju Agritas Hanzovskas un Airisas Timofejevas vadībā. Kopā ar nometnes dalībniekiem koris piedalījās fotoorientēšanās sacensībās un nometnes noslēguma pasākumā, kur izpildīja pirmajā trijniekā iebalsotos skaņdarbus. Pirmajā vietā iekļuva melodija no k/f „Ilgais ceļš kāpās” ar saksofona solo Kalētu mūzikas skolas absolventa Tomasa Palubinska izpildījumā. Šis skaņdarbs arī Lielkoncertā izpelnījās publikas atzinību un tika atskaņots divas reizes.

Piedaloties Lejaskurzemes jauno mūziķu nometnē „Prieks mājo mūzikā”, bērniem un jauniešiem bija iespēja radoši iesaistīties Priekules novada 16. Ikara svētku pasākumos, sākot ar Ikara svētku gājienu un koncerta mēģinājumu kopā ar Raimondu Paulu, instrumentālo trio Raimonda Macata vadībā, Ēriku Ešenvaldu, Daumantu Kalniņu, Ditu Lūriņu – Eglienu, Mārtiņu Eglienu un apvienoto kori, līdz pat vakara lielkoncertam „Kopā ar Maestro” Priekules multihallē. Saviļņojošais piedzīvojums paliks neaizmirstams gan lielajiem un mazajiem dalībniekiem, kuri uzstājās kopā ar leģendāro personību Latvijas mūzikā, gan daudzajiem klausītājiem, kuri koncerta noslēgumā savienojās kopīgās dziesmās. Paldies komponistam Ērikam Ešenvaldam, sava novada patriotam un iedvesmotājam par ieguldīto darbu!

Informāciju sagatavoja:
Priekules Mūzikas un mākslas skolas skolotāja, projekta vadītāja Indra Andersone

©2024 LMIIA

Search