2019./2020.m.g.

Dzejas dienu koncerts E. Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Šis bija pirmais Dzejas dienu koncerts mūzikas skolā, jo atklājās, ka skolas meiteņu korim “Cantus” ir pašām savs dzejnieks – viņu autobusa šoferītis Andris Vērdiņš no Saulkrastu firmas. Koncertbraucienos kopā aizvadīti jau seši gadi, izveidojusies cieša sadarbība un draudzība. Koncerts tika rūpīgi un ar mīlestību gatavots. Tajā uzstājas neparasti liels skaits skolas audzēkņu – ap 100.Viņi muzicēja korī “Cantus” (diriģentes Maruta Rozīte, Maruta Grigale, koncertmeistare Marta Ozoliņa), kamerorķestrī (diriģente Velta Jūrmale, koncertmeistare Līga Saulgrieze), klavieransambļos (skolotājas Larisa Gailīte, Ilze Raģele, Saiva Ceļmalniece un Māra Šlakorcina), čellistu ansamblī ( sk. Baiba Jūrmale ), flautu ansamblī (sk. Heda Auziņa),saksofonistu ansamblī (sk.Līga Aleksandra Jāvalde) un akordeonistu ansamblī (sk. Ingrīda Jankovska).

Ideja par šādu koncertu radusies skolotājai Līgai Saulgriezei jau pagājušajā mācību gadā, organizējot mūsu un mākslas skolas audzēkņu kopīgo koncertu - izstādi “Izkrāsojam skaņas – izspēlējam krāsas”. Un lūk – šogad, 11.septembrī koncertā satikās dzeja un mūzika. Koncertu vadīja skolotāja Maruta Grigale. Vienā vārdā raksturojot koncertu – tas bija brīnišķīgs! Interesanti, ka atsevišķi dzejoļi tika sacerēti kā moto atskaņojamajiem skaņdarbiem. Piemēram, “Peļu bataljona maršs”, ko lieliski izpildīja kamerorķestris. Lūk, dažas rindas: “Ūsas taisni, astes gaisā, peļu bataljoni iet.” Bet skaņdarbu “Lāču pikniks “ ievadīja šādas rindas: “Tusē lāči piknikā, izdarību daudz, sola, ka vēl vakarā, tikšot salūts šauts.” Pēc šāda ievada ir viegli muzicēt un klausītājiem ar smaidu dzīvot līdzi priekšnesumam!

A.Vērdiņa dzejoļi rosināja mūs arī pasapņot, ieklausīties sevī un līdzcilvēkos, ieraudzīt skaisto, patieso. Ļoti aizkustināja dzejolis par mūsu Kuldīgu – “Pilsētu ar dvēseli”. Visas šīs daudzveidīgās noskaņas ar spilgtu, izteiksmīgu lasījumu lieliski atklāja mūsu skolas audzēkņi Kārlis Gūtmanis, Alise Cine, Eva Ozola, Diāna Aņišina, Roberts Ķesberis, Leons Kļaviņš, Ieva Ķemlere, Ailija Garoza un Mārtiņš Stebulis. Un, protams, pats autors Andris Vērdiņš.

Koncertā izskanēja arī divas dziesmas ar A. Vērdiņa vārdiem, kurām mūziku komponējusi skolotāja M. Grigale. Kora “Cantus“ izpildījumā skanēja “Dziesmiņa pasaulē nepazudīs“, bet Alises Cines izpildījumā (koncertmeistare M.Ozoliņa) klausījāmies pirmatskaņojumu dziesmai “Saules zaķīši”.

Paldies A. Vērdiņam, visiem koncerta dalībniekiem un viņu skolotājām par skaistajiem dzejas un mūzikas svētkiem! To sagatavošanā tika ieguldīts liels darbs jau augusta mēnesī, vēl skolas brīvlaikā.

Koncertam izskanot, skanēja pateicības vārdi, sirsnīgi aplausi. Kora diriģente M. Rozīte A.Vērdiņam novēlēja nemainīties, palikt tādam pašam un saglabāt sevī to, kas cilvēku sirdīs ienes prieku, bet “Cantus” meitenes dāvāja rozes.

Gaidīsim nākošās Dzejas dienas, kurās, iespējams, skanēs mūsu skolas audzēkņu sacerētā dzeja.

Informāciju sagatavoja:
Vaira Leite

©2024 LMIIA

Search