2019./2020.m.g.

Arvīdam Klišānam – 85. Svētku brīdis Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Gan skolas foajē izvietotā afiša, gan koncerta programmiņa vēstī, ka 2019. gada 7. decembrī klausītāji tiek aicināti uz Gata Evelona un Artūra Šulta mežraga spēles audzēkņu koncertu – veltījumu Arvīdam Klišānam 85. dzimšanas dienā. Lieki atgādināt, ka abi pedagogi ir Latvijas izcilākā mežraga spēles meistara bijušie studenti (tagad augsti profesionāli mūziķi un pedagogi), savukārt koncertā spēlējošie jau ir viņa skolas turpinātāju nākamās paaudzes. Sirmajam meistaram tas ir dubults prieks, kādēļ kopā ar viņu īpašā viesa statusā uzaicinātā grāmatas „Arvīda Klišāna fenomens” un arī šo rindu autore Laima Mūrniece savu uzrunu noslēdz ar Oskara Vailda vārdiem: „Māksliniekam ir patīkams ikviens cieņas apliecinājums, bet divtik, ja šo cieņu apliecina jaunība.” Un muzicētāji patiešām ir sākot ar pašiem mazākajiem (Emīla Dārziņa mūzikas skolas 2., 3. klases audzēkņi) līdz Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas III kursa audzēknim Kārlim Lignickim, kurš ļoti pārliecinoši atskaņo savulaik Arvīdam Klišānam veltīto Arvīda Žilinska Teiksmu. Klausītāja lomā esošā meistara „bravo” saucienu saņem arī II kursa audzēknis Renē Šteinbergs, izpildot F. Tomē Clair De Lune (abiem kcm. Lauma Prūse) un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas I kursa audzēknis Matīss Lektauers par V.A.Mocarta Koncerta nr.1 otrās daļas atskaņojumu (kcm. Inese Ramāne). Visi muzicētāji ir teicami sagatavojušies koncertam, visi spēlē spožu koncertmeistaru pavadībā, bet leģendārā mežradznieka klātbūtne dažam labam tomēr ir atņēmusi kādu daļiņu no drosmes.

Te vietā neliela piebilde, jo tikai F.Šūberta Serenādes atskaņotāja Emīlija Šmite (6. klase, ped. Gatis Evelons, kcm. Helēna Kundrāta) un koncerta vadītāja Krista Ronesala, kura savulaik beigusi G. Evelona mežraga klasi, bet, apgūstot LU citu specialitāti, savu instrumentu nav nolikusi malā, ir Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas pārstāves. Pārējie visi dalībnieki ir P. Jurjāna mūzikas skolas (Pauls Ādamsons, 6. klase, Sigvards Skuja, 5. klase), Jāzepa Mediņa (Egīls Akaševs, I kurss) un Emīla Dārziņa (Jānis Prikulis, 7. klase, Emīls Jauja, I kurss) mūzikas vidusskolu audzēkņi. Tādēļ jo īpašu paldies pasākuma rīkotāji Gatis Evelons (JVLMA docents, Em. Dārziņa, P. Jurjāna, Jāz. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolu pedagogs) un Artūrs Šults (LNSO mežragu grupas koncertmeistars, Jāz. Mediņa mūzikas vidusskolas pedagogs) saka šīs mācību iestādes direktorei Jūlijai Strodei par doto iespēju visiem kopā muzicēt skolas Lielajā zālē.

Koncerta ietvaros klausītājiem tiek dota nebijusi iespēja izdzirdēt arī paša Arvīda Klišāna jaunības un spēka gados spēlētā mežraga fascinējoši skaisto skanējumu. Minētās grāmatas autore ir izvēlējusies pavisam īpašu skaņdarbu – CD ierakstā izskan fragments no Leopolda Mocarta slavenā Re mažora koncerta I daļas, kas oriģinālā rakstīts augstajam in D jeb diskanta mežragam, kāda mūsu simfoniskajā orķestrī nemaz nebija. Arvīds Klišāns spēlē to uz laikmetīgā mežraga in F, demonstrējot burtiski galvu reibinošu meistarību virtuozā mežraga augšējā reģistra pārvaldīšanā, kas izpaužas ideālā tīrskanībā, precizitātē un vieglumā.

Gluži simbolisks ir 7. decembra koncerta sākums un noslēgums, kad skan mežragu ansambļi, jo daudzu mežradznieku kopā spēlēšana ir sena Arvīda Klišāna iedibināta tradīcija, savulaik godinot savu pedagogu Jāni Zicmani. Vēlāk konservatorijas, tad Mūzikas akadēmijas studentu mežragu kori daudzkārt izskan jau viņa paša jubileju reizēs. Šī ir viena no tām, vienīgi muzicē vēl skolas solā sēdošie, tātad, iespējams, topošie gan orķestru un pūšaminstrumentu ansambļu mūziķi, gan spoži atskaņotājmākslinieki solisti un mežraga spēles pedagogi. Viņiem savā uzrunā panākumus tālākajā profesijas apguvē panākumus novēl arī Arvīds Klišāns. Vienīgi vēl piebildīšu, ka koncerts izskan skaisti Ziemassvētku noskaņās greznotā zālē, kurā neiztrūkst arī krāšņa egle, kas šoreiz, kā labsirdīgi joko skolas direktore Jūlija Strode, pušķota speciāli jubilāram.

Informāciju sagatavoja:
Laima Mūrniece

©2024 LMIIA

Search