2018./2019.m.g.

Ventspils Kamermūzikas dienas 2018

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Jau trešo gadu Ventspilī norisinājās Kamermūzikas dienas. Tās organizē PIKC “Ventspils Mūzikas vidusskola” sadarbībā ar vijolnieci Magdalēnu Geku. No 22. līdz 27. oktobrim, pateicoties VKKF un Ventspils pilsētas domes atbalstam, Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņiem bija iespēja spēlēt kameransambļos ar starptautiski pieredzējušiem mūziķiem no Francijas, Somijas, Dānijas, Lielbritānijas un Austrijas. Īpašais viesis šogad bija dāņu čellists Jakobs Kulbergs, kurš ir pasniedzējs Londonas Karaliskajā Koledžā un Dānijas Karaliskajā Mūzikas Akadēmijā.

Festivāls deva iespēju Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventiem atgriezties savā skolā: jau trešo gadu tajā piedalās čellists Pēteris Ozoliņš, bet šogad pievienojas arī vijolniece Dita Immermane.

Mūziķu rindas tika papildinātas ar talantīgākajiem jaunajiem latviešu mūziķiem, kuri studē visā Eiropā, bet pirmoreiz piedalīsies arī Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēji - pianiste Sana Villeruša un klarnetists Anrijs Pitens.

Festivāla koncerti:

25.oktobrī Pārventas Bibliotēkā ar atklāšanas koncertu tika uzsākts festivāls “Ventspils kamermūzikas dienas”. Svinīgi izgaismotā un ziedu kompozīcijas rotātā Pārventas Bibliotēka skanēja divu klasiskās mūzikas ģēniju darbos. Kuplā skaitā sanākusī publika baudīja V. A. Mocarta Kvinteta ar diviem altiem sol minorā n.4 K. 516 un F. Šūberta Kvinteta ar diviem čelliem Do mažorā D.956 brīnišķīgo skanējumu.

26.oktobrī Ventspils Livonijas Ordeņa pils iemirdzējās jaunā gaismā. Kupli apmeklētā koncertā skanēja trīs Serenādes:
Ernē Donāņi - Serenāde stīgām Do mažorā trio op.10;
Maija Einfelde - “Skumjās serenādes jeb Trīs dziedājumi mirstošai jūrai” stīgu kvartetam un klarnetei;
Pēteris Čaikovskis - Serenāde stīgām Do mažorā op.48..

27.oktobrī Ventspils Jaunrades namā skanēja latviešu komponistu mūzika. Sākotnējā koncerta ideja, kā to norāda koncerta nosaukums, bija atskaņot viena meistara – Pētera Vaska un viņa audzēkņu komponēto mūziku. Tomēr iestudējot programmu tika nolemts iekļaut arī Riharda Dubras darbu – galu galā Dubra, tā pat, kā Dzenītis ir Ventspils Mūzikas vidusskolas mācību spēki.
Koncertā skanēja:
Pēteris Plakidis “Veltījums Haidnam” flautai, čellam un klavierēm;
Andris Dzenītis “Trataka. Point noir” stīgu kvartetam;
Rihards Dubra “Via Lucis” klavieru kvartetam;
Pēteris Vasks “Viatore” pārlikumā 11 instrumentiem.
Lai arī visa programma sastāv no 20., 21. gadsimtu latviešu komponistu mūzikas, vienmuļības nebija. Pārāk lieli ir šo komponistu muzikālie kontrasti.

Šī gada festivāla īpašais viesis – izcilais dāņu čellists Jakobs Kulbergs

Čellists Jākobs Kulbergs (Jakob Kullberg) ir viens no aktīvākajiem un daudzpusīgākajiem jaunajiem dāņu instrumentālistiem, ir ieguvis starptautisku atzinību ar moderno čella koncertu interpretācijām. Jākobs studējis Amsterdamā, Londonā, Zagrebā, Vīnē un Kopenhāgenā pie Haro Rijsenāra (Harro Ruijsenaars), Dmitrija Ferčmana (Dmitri Ferschtman), Valtera Despalja (Valter Despalj), Matsa Lidstrēma (Mats Lidström), Mortena Zoitena (Morten Zeuthen) un Annera Bilsmas (Anner Bylsma).

Jākobs Kulbergs ieguvis visaugstākos apbalvojumus starptautiskos solo un kamermūzikas konkursos, divreiz ieguvis Dāņu Mūzikas ierakstu gada balvu, no kurām pēdējā, viņa 2013.gada disks “Momentum”, bija nominēts arī iekārojamajai Gramophone balvai Londonā, un to Ņujorkas Q2 radio izvēlējās par nedēļas albumu.

Jākobs spēlējis ar Londonas Karalisko Filharmonisko orķestri, Francijas Ensemble Intercontemporain, Bergenas Filharmoniju Norvēģijā un BBC orķestriem. Viņš ierakstījis Pēra Nūrgarda “Remembering Child” ar slaveno poļu orķestri Sinfonie Varsovia, un ierakstījis divus diskus ar BBC Filharmonisko orķestri. Mākslinieks bieži piedalījies prestižos festivālos, kā Varšavas Rudens, Hadersfīldas (Huddersfield) un Bergenas starptautiskajā festivālā. Viņš ir īpaši cieši sadarbojies ar dāņu komponistiem Pēru Nūrgardu un un Bentu Sūrensenu, kā arī somu komponisti Kaiju Sāriaho. Viņš pasniedz Londonas Karaliskajā Mūzikas koledžā, Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un ir Open Strings čella akadēmijas mākslinieciskais vadītājs.

Festivāla dalībnieki: Jakobs Kullbergs - čells (Dānija), Magdalēna Geka – vijole (Latvija/Francija).
Jaunie mūziķi: Jevgēnijs Čepoveckis - vijole (Latvija/Austrija), Dita Immermane - vijole (Latvija), @Līva Tomiņa - vijole (Latvija), Lora Ramona - alts (Francija/Somija), Kristiana Ignatjeva - Cellist - čells (Latvija/Lielbritānija) Pēteris Ozoliņš - čells (Latvija), Aija Beitika – kontrabass.
Ventspils Mūzikas vidusskolas pasniedzēji: Anrijs Pitens – klarnete, Sana Villeruša – klavieres.
Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi: Terēza Tīrmane – flauta, Amanda Rūta Vieško – vijole, Alise Elīza Voldeka – alts, Helēna Navicka – alts, Ernests Cirulis – čells, Andrejs Grīnbergs – klavieres.

Komponists Pēteris Vasks par Ventspils Kamermūzikas dienām 2016 gadā: “Jūnija sākumā, apmeklējot Ventspils kamermūzikas festivāla koncertus, biju patīkami pārsteigts par augsto kvalitāti. Jaunie mūziķi dāvāja klausītājiem neaizmirstamus muzikālus piedzīvojumus. Jauneklīga degsme apvienojumā ar augstu meistarību radīja brīnumu! Biju iepriecināts uzzinot, ka lielākā daļa mūziķu ir ventspilnieki un savu mūzikas ceļu sākuši Ventspils mūzikas vidusskolā. Pirmajam Ventspils kamermūzikas festivālam jākļūst par regulāru mūzikas dzīves notikumu. Ar cieņu, Pēteris Vasks, komponists”.

Informāciju sagatavoja:
Aldars Šagžijevs, PIKC “Ventspils Mūzikas vidusskola” projektu vadītājs

©2024 LMIIA

Search