2017./2018.m.g.

„TĀ MĒS SKANAM”. Tukuma Mūzikas skolai 90!

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Šis mācību gads Tukuma Mūzikas skolai paiet 90 gadadienas zīmē – ar septiņiem svētku koncertiem, skolas vēstures izzināšanu, ar skaistiem atmiņu brīžiem, satiekoties bijušajiem skolotājiem, darbiniekiem un absolventiem.

Viss sākās ar Tukuma Tautas konservatoriju

1927.gadā Tukumā durvis vēra mūzikas izglītības iestāde Tautas konservatorija. Ar 8.decembri tā tiek oficiāli iekļauta “Latvju mūzikas veicināšanas biedrībā”. Priekšgalā tās vadītājs Jānis Frišenbrūders-Līcītis un administrators Rūdolfs Kilēvics. Par pedagogiem strādājuši Latvijā zināmi mākslinieki –vokāliste Meta Laube, vijolnieki Artūrs Madrēvics un Jūlijs Sproģis, skatuves mākslas pedagogs Ernests Kārkliņš (Zeltmatis), mācību gadu uzsāka ap 100 audzēkņu.

Tāpat kā toreiz arī tagad mūzikas skolā nevar strādāt tāpat vien, visu precīzi izdarot, novadot stundas no zvana līdz zvanam un “viss”. Mūzikas skola – tas ir ļoti ietilpīgs jēdziens. Tā ir muzikālā izglītība no pirmajiem soļiem mūzikā līdz jauna mākslinieka personības izaugsmei. Ir gandarījums, ka Tukuma Mūzikas skolas pedagogi strādā radoši, aizrautīgi un cenšas bērniem iemācīt mīlēt mūziku.

Tukuma Mūzikas skolā kā pedagogi strādā skolas absolventi Daina Dzene, Ināra Ārgale, Aleksandra Černišova, Margita Biezaite, Mārīte Folkberga, Daiga Akmane-Morica-Okmane, Eva Folkberga, Sanita Reimane, Dace Šplīte-Lisova, Normunds Krūmiņš, Inguna Grīnvalde, Māris Rozenbergs, Ināra Vičmane, Aivars Sprigulis, Dace Pētersone. Šajā mācību gadā esam kļuvuši par diviem jauniem pedagogiem bagātāki, tie ir mūsu skolas absolventi – Uģis Strauja un Marta Zvirbule.

Vēl skolā strādā pedagogi Jeļena Bērziņa, Mārīte Zute, Dace Bleikša, Gita Vanaga, Ligita Zemniece, Ludmila Gorevalova, Natālija Župerka un Solvita Priede.

Tukuma novada kultūras dzīve nav iedomājama bez Tukuma Mūzikas skolas vērtībām – absolventiem, kas izvēlējušies savā dzīvē mūziķa ceļu. Mūsu absolventi kā pedagogi ir sastopami katrā Tukuma skolā, pirmskolas izglītības iestādēs, vada korus un ansambļus, citi kļuvuši par ārstiem, farmaceitiem, juristiem, aktieriem, uzņēmējiem un dažādu profesiju pārstāvjiem.

Laikā no 1962.gada līdz šodienai skolu absolvējuši 1068 audzēkņi, no tiem 37 ir strādājuši Tukuma Mūzikas skolā par skolotājiem. No 2003.gada mūzikas vidusskolās mācības turpinājuši 52 audzēkņi.

Mūsu skolā 13 profesionālās ievirzes izglītības programmās mācās 234 audzēkņi, darbojas sagatavošanas klase un uzņemam audzēkņus arī pieaugušo izglītības programmā. Mūsu skolas kolektīvs ir ļoti darbīgs un radošs, mācību gada laikā notiek līdz pat 104 koncertiem ar mūzikas skolas audzēkņu un pedagogu piedalīšanos. Skolas talantīgākie audzēkņi savu pedagogu darba profesionalitāti apliecina dažādos konkursos un festivālos. No 90.gadiem audzēkņi piedalījušies 188 konkursos un 195 festivālos.

Skolā notiekošo dokumentē direktores vietniece mācību darbā Ināra Ārgale, tādēļ liels paldies viņai par informācijas apkopošanu un glabāšanu.

Jubilejas koncerti

Skolas jubilejai ar lielu aizrautību gatavojās viss skolas kolektīvs. Kā pirmais 29.novembrī izskanēja pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēles audzēkņu koncerts Šlokenbekas muižā Milzkalnē „No pamata līdz virsotnēm”, kura programmu veidoja pedagogs Normunds Krūmiņš.

Daudzveidīgs un pozitīvām emocijām piesātināts bija 8.decembra vakara Absolventu koncerts. Tik saviļņojoši bija atkal uzstāties savā skolā! Koncerta programmu veidoja pedagogs Mārīte Zute, koncertu vadīja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (turpmāk – JVLMA) Muzikoloģijas nodaļas studente Nora Vanaga.

18.decembrī notika skolotājas Ināras Vičmanes vadīto vokālo ansambļu „ Kriksis” un „Kreksis” koncerts, uzaicinot tajā muzicēt arī draugus. Uzstājās daudzi audzēkņi, izrādot lielu patiku solo dziedāšanā. Īpašs pārsteigums bija absolventes, tagad JVLMA studentes džeza vokālistes Edītes Štrausas uzstāšanās, arī absolventu ansambļa muzicēšana bija ļoti patīkams pārsteigums. Ināras Vičmanes koncerts saviļņoja klausītāju sirdis ar mīļumu, ģimenisku gaišumu un dzīvesprieku Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Savukārt 19.decembra vakars piederēja akordeonistiem. Skolotāja Daiga Akmane-Morica-Okmane koncertā iesaistīja visus savu klasi, sākot no vismazākā audzēkņa, kas spēlē mini akordeonu, līdz absolventu ansamblim “Akords”.

Skolas jubilejas kulminācija bija koncerts „ Tā Mēs Skanam”, kas notika Tukuma pilsētas Kultūras namā 2017.gada 9.decembrī ar audzēkņu, absolventu un pedagogu piedalīšanos. Koncerta programmā bija iekļauti visu skolā apgūstamo izglītības programmu instrumenti, gan solo nummuros, gan dažādos ansambļu sastāvos. Uzstājās kokļu ansamblis skolotājas D. Bleikšas vadībā, audzēknes Eva Blumberga (klavieres, pedagogs M.Zute), Kate Leinasare (flauta, pedagogs D.Pētersone), Emīls Lisovs (sitaminstrumenti, pedagogs A.Sprigulis), dziedāja I.Vičmanes vadītie ansambļi, spēlēja klarnešu kvartets (pedagogs N.Krūmiņš), saksofonu kvartets (pedagogs E.Folkberga). Akordeonistu ansambli kuplināja absolventu ansambļa "Akords” līdzdalība (pedagogs D.Akmane-Morica-Okmane).

Koncerta otrā daļā klausījāmies absolventu sniegumu – JVLMA studenti vijolnieci Diānu Āboliņu, pedagoga un arī koncertmeistares Ievas Slokas saksofonistu trio, duetu - stepa dejotājs Leonards Vīksne (studē JVLMA) un Ilmāra Meldera (mācās Jūrmalas Mūzikas vidusskolā) spēlētā marimba. Pianiste Agnese Folkberga šoreiz uzstājās kā koncertmeistare flautistei Madarai Behmanei. Spēlēja vijolniece Aija Rēķe, kas savu muzikālo izglītību turpina ASV. Ar sirsnīgu veltījuma dziesmu uzstājās absolvente Laura Rozenberga, tagad tromboniste, Latvijas Radio bigbenda mūziķe. Muzicēja arī skolas pedagogu instrumentālais trio “Noskaņa”, kurā spēlē Dace Šplīte-Lisova (vijole), Daiga Akmane-Morica-Okmane (akordeons) un Ināra Vičmane (klavieres).

Pedagoga Māra Rozenberga vadītais skolas pūtēju orķestris, piedaloties arī absolventiem, atskaņoja bijušā mūsu skolas pedagoga komponista Pētera Butāna skaņdarbu “Kovboja sapnis”. Gunāra Ordelovska “Jautro muzikantu” klarnetes solo atskaņoja Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkne Katrīna Stikute. Dzirdējām arī trīs trombonu solo (L.Rozenberga, D.Matušēvics, K.Eglīts) V.Šneidera skaņdarbā “Happy tromonas”. Koncertu vadīja skolotāja Gita Vanaga, iesaistot arī audzēkņus un absolventu Ilmāru Melderi.

Arī jaunajā 2018.gadā turpināsies jubilejas koncerti: 21.februārī notiks Klavierspēles audzēkņu koncerts un 9.martā Stīgu instrumentu spēles audzēkņu koncerts.

Apsveikumi

Kā jau jubilejā, saņēmām dāvanas, skaistus ziedus, Goda rakstus, Atzinības, uzslavas. Arī absolventi sūtīja savai skolai un skolotājiem vēlējumus, kas apstiprina nepieciešamību skolai tik pat labi turpināt darbu, kā arī augt un pilnveidoties. Mūzikas kritiķis Armands Znotiņš raksta:
"Nemaz nav tik viegli nosaukt, kas ir svarīgākais, ko esmu guvis no Tukuma Mūzikas skolas. Tādēļ īsumā saukšu visu pēc kārtas. Interesi par mūziku. Vēlēšanos klausīties mūziku vēl un vēl. Vēlēšanos pašam izspēlēt mūziku vēl un vēl. Vēlēšanos mūziku arī izdziedāt, to saprast un tajā iedziļināties. Visbeidzot, nopietnu un cilvēcisku attieksmi no skolotājiem, ko es joprojām atceros ar sirsnīgām jūtām. Un - kas arī ir ļoti svarīgi - tieši mūzikas skolas gados es guvu pirmo sapratni par to, ka mūzika - tā mūzika, ko mēs saucam par klasisko vai akadēmisko, vai nopietno - ir domāta pilnīgi visiem. Nevis tikai šauram profesionāļu lokam vai niecīgam augstākās sabiedrības slānim, bet pilnīgi visiem. To nedrīkst aizmirst. Tā ir liela un nenovērtējama dāvana.
Līdz ar to mēs nonākam pie mana apsveikuma otrās un pēdējās rindkopas, kas tostarp adresēta tiem zālē esošajiem, kam ir kāda politiska ietekme. Tā trīspakāpju muzikālās izglītības sistēma, kas pastāv Latvijā atšķirībā no daudzām citām pasaules valstīm - sākot ar mūzikas skolām, turpinot ar mūzikas vidusskolām un beidzot ar Mūzikas akadēmiju - , ir liela vērtība, ko nevajag nojaukt. To vajag tikai un vienīgi pilnveidot. Lai nopietnu muzikālu izglītību un nopietnu sapratni par mūziku varētu iegūt visi, kas vien to spēj un vēlas, nevis tikai tas niecīgais procents cilvēku, kas kļūst par pasaulslaveniem solistiem vai maina mūzikas vēstures gaitu. Lai arī nākotnē būtu, kas apmeklē koncertus un dzied korī. Un tādēļ mūzikas skolas skolotājiem nepieciešama pienācīga cieņa, atalgojums un atbalsts. To arī novēlu".

Neilgi pirms skolas jubilejas koncerta Latvijā sastapu arī komponisti, Hamburgas mūzikas augstskolas profesori Rutu Paideri un vaicāju, ko viņai nozīmē mūzikas skola:
„ Skolas ilgā pastāvēšana nav nejaušība. Zinu, ka daudzu cilvēku dzīvēs, arī manis pašas, Tukuma Mūzikas skola ir bijusi īsta prieka un iedvesmas avots. Un patvēruma vieta.
Tāpat arī skolotāji, kas izvēlas mācīt mūziku, nekad pie tā nenonāk nejauši. Tas ir ideālista, misionāra darbs, kurš nesola ne naudu, ne slavu. Toties atstāj dziļas pēdas bērnu dvēselēs, ļaujot tiem dzīvot krāsaināk, dziļāk un uzmanīgāk.
Mans vēlējums svētkos ir pavisam vienkāršs un fundamentāls - lūdzu, turpiniet! Mūsu laikā, kad notiek tik globālas pārmaiņas gan cilvēku dzīvesveidā, gan psiholoģijā, nerunājot par izmaiņām apkārtējā vidē un politiskajā situācijā, ir sevišķi svarīgi, ka pastāv šādas garīga patvēruma vietas, kur cilvēki sarunājas par mūziku un pēta un mēģina saprast notis tā vietā, lai vērtos viedtelefona ekrānā. Caur mūziku mēs mācāmies saprast arī cilvēka un kultūras vēsturi. Tās ir izšķirīgas zināšanas, ja vēlamies veidot labu, pozitīvu nākotni”.

Video sveicienus sūtīja vokāliste Līga Lebeda no Itālijas, saksofonists Kristaps Vanags no Slovēnijas un aktrise Rūta Dišlere no Valmieras drāmas teātra, sakot paldies pedagogiem.

Mans vēlējums Tukuma Mūzikas skolai - lai skola vienmēr būtu vajadzīga mūsu bērniem un lai skolas simtgadi mēs sagaidītu jaunā, plašā un skaistā skolas ēkā!

Lai būtu mērķis, uz kuru tiekties visai skolas saimei – ar kopīgu darbu un sasniegumiem, kas kaldināti pagātnē un arī šodienā, apliecinot, ka ieguldītais darbs ir bijis audzēkņiem, pedagogiem un sabiedrībai nozīmīgs.

Informāciju sagatavoja:
Tukuma Mūzikas skolas direktore Ligita Zemniece

©2024 LMIIA

Search