2017./2018.m.g.

Kas notiek pierobežā Igaunijas simtgadē…

Zvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīvaZvaigzne neaktīva
 

Šogad valsts 100 gadu jubileju svin ne tikai Latvija, bet arī mūsu kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva. Tādēļ arī šogad biežāk ciemojamies pie saviem kaimiņiem. Atsaucoties igauņu draugu uzaicinājumam, 24. februārī Alūksnes Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi devās uz blakus novadu Igaunijā – Misso ciematu, lai sniegtu koncertu un vienlaikus pasniegtu to kā dāvanu Igaunijai simtgadē.

Šogad valsts 100 gadu jubileju svin ne tikai Latvija, bet arī mūsu kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva. Tādēļ arī šogad biežāk ciemojamies pie saviem kaimiņiem. Atsaucoties igauņu draugu uzaicinājumam, 24. februārī Alūksnes Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi devās uz blakus novadu Igaunijā – Misso ciematu, lai sniegtu koncertu un vienlaikus pasniegtu to kā dāvanu Igaunijai simtgadē. Tā ir gleznaina vieta pie skaistā Pullijerves ezera Rīgas – Pleskavas šosejas malā.

Ierodoties Misso, mūs laipni sagaidīja pasākuma organizatori un svētku svinīguma apliecinājumam piesprauda mums igauņu karogkrāsas lentītes. Pēc neliela mēģinājuma - dažas minūtes atpūtai, un svētki varēja sākties ar svinīgām uzrunām un kopīgi nodziedātu Igaunijas valsts himnu, ko iepriekš mājās bijām sagatavojuši. Pildot “mājas darbu” arī uzzinājām, ka tāda pati himna ir arī Somijai.

Koncertā galvenais akcents bija uz igauņu (U. Sisasks, B. Kirvers ) un latviešu ( A. Žilinskis, A. Riekstiņš, J. Lūsēns, R. Pauls) komponistu skaņdarbiem. Tomēr programmu papildināja arī baroka, klasiskās un romantiskās (D. Bardi, J.S. Bahs, Š.Berio, Ž. B. Akolai, Dž. Verdi, Z. Fībihs, E. Laumenskiene, A. Kulpovičs) mūzikas, kā arī mūsdienu ( L. Rīds, A. Gomeza/M. Rife, S. Džoplins) autoru kompozīcijas.

Pateicoties audzēkņu un viņu vecāku atsaucībai, koncertā varējām igauņiem parādīt plašu mūzikas instrumentu spektru – flautu, saksofonu, trompeti, marimbu, vijoli, etnogrāfisko kokli, klavieru un vijolnieku duetus, akordeonu trio ar klavierēm, solo balsij. Priekšnesumi izskanēja emocionāli pacilātā noskaņā, mijoties dažādu stilu, žanru un gaumes piedāvājumiem. Jaunie izpildītājmākslinieki parādīja, ka talanta, aizrautības un tehniskas varēšanas viņiem netrūkst. Par programmas sekmīgu sagatavošanu bija rūpējušies pedagogi: L.Berkule, R.Bogdanova, L.Cunska, M.Kalniņš, I.Kangsepa, A.Kitlis, S.Kļava - Būmane, S.Kubuliņa, S.S.Līviņš, U.Mūrnieks, I.Petrikalne, I.Pilskalne.

Lai arī Misso Kultūras namam saviem pasākumiem nākas izmantot multifunkcionālu zāli, tomēr koncertzāles trūkumu kompensēja siltā saulīte, kas iespīdēja logos, un igauņu publikas sirsnība un atsaucība. Pēc svētku koncerta visi viesi, koncerta dalībnieki un viņu vecāki, skolotāji un klausītāji pakavējās draudzīgās sarunās pie krāšņās svētku tortes un kliņģera. Tad arī igauņu draugi mums pastāstīja, ka Misso skolā šobrīd mācās vairs tikai 8 audzēkņi, tomēr skola vēl joprojām ir saglabāta.

Bijām gandarīti un lepni, ka varējām ar saviem priekšnesumiem priecēt igauņus un sveikt viņus Igaunijas valsts simtgadē.

Informāciju sagatavoja:
Alūksnes Mūzikas skolas direktore Gunta Boša

©2024 LMIIA

Search